Anna Alleman dog när läkarna misstog cancer för diabetes.

4-åriga Anna dog i cancer – läkare kritiseras

Uppdaterad
Publicerad

Inspektionen för vård och omsorg (IVO) riktar nu kritik mot Region Västernorrland efter det uppmärksammade fallet då fyraåriga Anna Allemann från Sollefteå dog utan att vården upptäckte hennes cancer.

Det var i december 2016 som flickan insjuknade med svåra magsmärtor och blev inlagd på Örnsköldsviks sjukhus med misstänkt diabetes typ 1. Men på sjukhuset glömdes ett viktigt blodprov bort.

Problemen fortsatte och i slutet av juni 2017 uppsökte Annas familj både akutmottagningarna i Sollefteå och Örnsköldsvik men blev hemskickad med lavemang och besked om att Anna endast hade gaser i magen och var förstoppad.

360 gram stor tumör

Den 24 juli 2017 dog Anna Allemann av ett plötsligt hjärtstillestånd i hemmet i Resele.  Obduktionen visade att hon hade en 360 gram stor tumör i anslutning till höger njure, cirkulationssvikt, vätska i lungor och hjärta samt en tumör i en av hjärtats vener. Cancern hade spridit sig till lungorna och orsakat en blodpropp i hjärtat. Det var den direkta dödsorsaken. Totalt hade sex läkare undersökt Anna men det var först vid själva obduktionen som hennes tillstånd blev klarlagt.

Kritiseras av IVO

En av läkarna i Örnsköldsvik kritiseras nu specifikt av IVO för att han ansåg att Anna kunde åka hem trots de avvikande blodvärdena och att barnjouren i Sollefteå rekommenderat inläggning tidigare samma dag. Beslutet att skicka hem flickan togs vidare utan att läsa journalanteckningarna och utan kontakt med Sollefteå sjukhus.

IVO kritiserar sammanlagt vården på tre punkter. Dels kritiseras vårdgivaren för brister i kommunikation och samverkan mellan och inom berörda vårdinstanser, dels en läkare vid kirurgkliniken, och slutligen vårdgivaren med verksamhet vid barnkliniken i Sollefteå för brister i uppföljning av avvikande provsvar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.