78 länsbor försvunna

Publicerad

Omkring 1500 personer i Västernorrland anmäls försvunna varje år. De allra flesta återfinns inom ett dygn, men enligt polisens statistik är 78 länsbor fortfarande borta.

En vanlig orsak till att personer anmäls som försvunna är att kommunikationen med och mellan anhöriga brustit.

– I många av fallen beror det hela på att kommunikationen varit undermålig med anhöriga helt enkelt. De flesta som anmälts försvunna kommer till rätta inom 24 timmar, och nästan alla gör det inom en vecka, säger poliskommissarie Leif Hemmingsson.

Fallet Johan Asplund

Många försvinner i augusti

I augusti månad, under bärsäsongen, görs de flesta anmälningar om försvunna.

– Många försvinnanden sker i bärskogen, eller i anslutning till vatten. På eller i anslutning till havet och vid vattendrag.

Men ett antal av de personer som anmäls som försvunna av sina anhöriga kommer aldrig tillbaka.

I flertalet fall handlar det om misstänkt suicid. I andra fall antas det handla om att personen drunknat eller frusit ihjäl.

Utsatta för brott

Ett fåtal tros ha fallit offer för brott.

Nyligen konstaterades att det kranium som hittades i Bredsjön i Timrå kommun i höstas tillhör en man som försvann år 2000.

Polisens officiella siffra över ännu försvunna Västernorrlänningar är för närvarande 78. Men egentligen är den faktiska siffran högre.

Den aktuella statistiken gäller från det att polisens register digitaliserades 1994, och innefattar alltså inte uppmärksammade fall som till exempel Viola Widegren, Johan Asplund och Olle Högbom.

Bra att anmäla

De blev alla omtalade kriminalfall. De allra flesta ouppklarade försvinnanden blir inte följetonger i media.

Men oftast slutar det hela alltså lyckligtvis med att den försvunne personen till sist kommer till rätta välbehållen.

– De anhöriga gör en anmälan när de inte får kontakt med en närstående och blir oroliga, och det är bra att man då anmäler. För då kan vi så snabbt som möjligt sätta in sökinsatser, säger Leif Hemmingsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Johan Asplund

Mer i ämnet