Foto: Fredrik Israelsson/SVT

Över tusen riskklassade områden i Västernorrland

Uppdaterad
Publicerad

I Västernorrlands län finns 56 förgiftade områden i den högsta riskklassen. Totalt finns över tusen riskklassade objekt i länet och Västernorrland är ett av de mest förorenade länen i landet.

Industriepoken i Västernorrland lämnade efter sig ett arv av förorenade områden och förgiftad mark. 56 områden är så hårt belastade av miljögifter att länsstyrelsen placerat dem i den högsta riskklassen.

Totalt har 183 områden i riskklass 1 och 2 identifierats, men ytterligare drygt 860 objekt finns i länsstyrelsens sammanställning. De områdena bör enligt länsstyrelsen delvis inventeras. Naturvårdsverkets sammanställning visar att Västernorrland är ett av landets mest förorenade län.

När det gäller riskklass 1 ligger länet på åttonde plats men med ungefär samma antal objekt som flertalet av de län som ligger före. Det är bara ettan Västra Götaland som på ett påtagligt sätt sticker ut i statistiken.

De tio mest förorenade områdena i Västernorrlands län enligt länsstyrelsens rangordning (observera att flera områden kan ha samma placering i rangordningen):

1. Alby klorat, Ånge kommun – dioxin

2. Essvik-Nyhamn, Sundsvalls kommun – Arsenik

2. Kubal, Sundsvalls kommun – PAH (antracen, naftalen, bBenso(a)pyren

3. Domsjö Fabriker AB, Örnsköldsviks kommun – kvicksilver

3. Östrand, Timrå kommun – kvicksilver

4. Midlanda flygplats, Timrå kommun – PFAS (högflourerade ämnen)

4. Lugnviks sågverk, Kramfors kommun – dioxin

4. PACWIRE industrideponi, Timrå kommun – ingen uppgift om ämnen

4. Viskans sågverk, Sundsvalls kommun – dioxin

5. Bäckströms Billackering, Sundsvalls kommun – klorerade alifatiska ämnen (tri- och tetrakloretylen, dikloretan)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.