Britt Pahlin fyller snart 96 år och önskar att hon fick flytta in till servicehuset tvärs över gatan. Men kommunen säger nej. Foto: Eva Harström SVT

Nekas plats på äldreboende

Uppdaterad
Publicerad
95-åriga Britt Pahlin i Nyland känner sig otrygg och vill inte längre bo kvar hemma. Hon fick rätt till särskilt boende i Förvaltningsrätten, men kommunen har överklagat.

Striden handlar om Britt Pahlins rätt att leva tryggt och i samvaro med andra människor. Hon är pigg i huvudet men klen till kroppen och vill flytta till ett boende där hon får träffa andra.

– Det är ensamt här hemma. Barnen kommer på besök, men för det mesta sitter jag ensam. Sällskap och att ha någon att prata med är viktigt, säger Britt Pahlin till SVT.

Drömmer om sällskap

Hennes dröm är att få flytta till ett servicehus i Nybo och det har startat en juridisk kamp om gamlas rättigheter. Kommunen anser att hon är tillräckligt frisk för att klara sig med hemtjänst och sade nej när hon ansökte om plats på servicehus, men Britt Pahlin överklagade till förvaltningsrätten där hon nu fått rätt.

LÄS MER: Har det blivit för svårt att komma in på äldreboende?

Enligt förvaltningsrätten räcker det inte med hemtjänst i hennes fall. Hon har rätt till trygga förhållanden och en aktiv och meningsfull tillvaro tillsammans med andra, skriver förvaltningsrätten i sin dom.

Fick rätt – men kommunen överklagar

Glädjen över att ha fått rätt blev dock inte långvarig för Britt Pahlin. En dryg vecka efter beskedet från förvaltningsrätten överklagar Kramfors kommun domen till Kammarrätten och där kommer nu hennes rätt till samvaro med andra att avgöras.

Sociala faktorer

I domen som gav Britt Pahlin rätt skriver dock förvaltningsrätten att det inte bara handlar om hennes fysiska omvårdnadsbehov utan också om sociala och psykologiska faktorer, i hennes fall om något så grundläggande som att få träffa folk.

LÄS MER: ”Jag vill in på ett äldreboende, jag tänker på det varje dag”

Förvaltningsrätten menar också att Britt Pahlins känsla av otrygghet påverkas av hon har hjärtbesvär och besvär med knäna, ryggen och lederna. Hon tar sig inte heller ur sin lägenhet sedan hon ramlat och slagit sig.

– Det blir lite isolerat, men man får väl finna sig i vad myndigheterna bestämmer, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

#hemtillvarjepris

Mer i ämnet