Foto: SVT

ABF: ”Vi stillar människors oro”

Uppdaterad
Publicerad

Nyheten att ABF i Sollefteå arrangerar kurs i bilfödslar för blivande föräldrar har väckt ett enormt medialt intresse. Men också föräldrar har hört av sig, studieförbundet har tagit emot tre anmälningar på några dagar.

Trots ett starkt folkligt engagemang för Sollefteå sjukhus är det nu klart: den första februari, om lite drygt två veckor, stänger BB i Sollefteå. På orten gör man sitt bästa för att minska de risker man ser med att tvingas åka minst tio mil till förlossningen. ABF har tagit fasta på behovet av ny kunskap.

– Främst handlar det om att stilla oro. Hjälp till självhjälp, att vad gör man om det värsta tänkbara händer? Vad ska man ha med sig? Vad gör man? Vad kan pappan eller den som kör bilen underlätta en förlossning?, berättar Stina Näslund, ABF Sollefteå.

SVT: Är det nödvändigt med den här typen av kurser?

–  Sällan det händer, men sannolikheten att det kommer att hända fler är solklar nu då 360 kvinnor ska föda någon annanstans än i Sollefteå. Så det osannolika blir alltmer sannolikt, säger Stina Näslund.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Landstinget Västernorrland

Mer i ämnet