Advokaträkningar för miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Migrationsverket har sedan länge anlitat jurister för att försöka häva avtalet om asylfartyget Ocean Gala. I takt med det har advokatkostnaderna tickat på – ordentligt.

Det tilltänkta flytande asylboendet Ocean Gala har legat vid kaj i Utansjö hamn norr om Härnösand i drygt tre månader – trots att inte en enda flykting bor eller har bott på fartyget.

Företaget bakom Ocean Gala, Floating Accomodations, har fakturerat Migrationsverket totalt drygt 80 miljoner kronor. Fakturor som fortfarande är obetalda och som det nu tvistas om.

Asylbåt i Härnösand

Jobbat för högtryck

Men redan i början av sommaren försökte Migrationsverket komma ur avtalen om tillfälligt asylboende på fartyg, däribland Ocean Gala.

Avtal som blivit en gigantisk kostnadsfälla för myndigheten, staten och skattebetalarna. Det sedan det totala behovet av flyktingboenden snabbt minskat drastiskt.

SVT Västernorrland har tagit del av fakturor som visar att tre advokater på samma firma jobbat för högtryck för Migrationsverkets räkning i flera månader, med frågor om upphävande av avtal och avbrytande av upphandling av flera asylbåtsboenden.

Miljonbelopp för fakturor

För fyra månaders arbete, från april till och med juli, har advokatbyrån fakturerat verket och i förlängningen skattebetalarna totalt 1 372 000 kronor.

I maj avbröt verket direktupphandlingen med två av aktörerna bakom flytande asylboenden i andra delar av landet.

Däremot förlängde myndigheten samtidigt avtalet man tecknat i mars med Floating Accomodations om Ocean Gala, officiellt för att man ansåg att två månader var för kort tid.

Det trots att advokaterna – enligt fakturaunderlaget – redan då lagt ner åtskilliga timmar på att fundera på hur Migrationsverket skulle kunna ta sig ur det hela.

Fakturaspecifikationer

Den 1 juni  jobbade två av juristfirmans advokater med villkoren kring Migrationsverkets upphandlingar och avtal för tillfälliga asylboenden på fartyg.

Den ena av dem debiterar sju timmars arbete. Specificeringen på fakturan: ”Arbete med skäl för avbrytande av upphandling, information av minskat behov, rättsliga överväganden”.

Den andra har enligt fakturaspecifikationen ”Upprättat meddelande till Floating Accomodations. Skrivit meddelande om information avseende avbrytande.”  Summa summarum tre timmars arbete.

Stämningar på väg

Var slutnotan för asylfartyget i Utansjö utan boende ombord och för advokathjälpen för att häva avtalen landar på är ännu ett oskrivet kapitel.

Men sannolikt har Migrationsverket inom kort två stämningar på mångmiljonbelopp på halsen för obetalda fakturor från två asylbåtsrederier – bland dem Floating Accomodations.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Asylbåt i Härnösand

Mer i ämnet