Visa alla (3)
Visa alla (3)

Föräldrarna lämnade ettåring ensam – nekar till brott

Uppdaterad
Publicerad

När rättegången mot föräldrarna i Sundsvall som lämnat sin ettåriga dotter ensam i en varm lägenhet inleddes yrkade åklagaren på 75.000 kronor i skadestånd till flickan. Föräldrarna, som fått sina barn placerade i familjehem efter händelsen, förnekar brott.

Under torsdagsmorgonen inleddes rättegången i Sundsvalls tingsrätt mot ett par från Sundsvall som 2014 lämnade sin ettåriga dotter ensam hemma i en stekhet lägenhet, utan tillsyn, mat och vatten. Flickan hittades senare av en polispatrull som skulle göra en husrannsakan.

Känsloladdad rapport

En av polismännen skriver bland annat i sin känsloladdade rapport: ”Jag lyfte upp barnet, en flicka. Hon var obehagligt varm vid beröring... Flickans kläder som en gång hade varit ljusa och vita var över stora partier gråbruna av smuts. Smuts och grus satt fast i det näpna, rödgråtna lilla ansiktet.”

Nekar till brott

Åklagaren, som åtalat föräldraparet för framkallande av fara för annan, yrkade på att föräldrarna ska betala ett solidariskt skadestånd på 75.000 kronor till sin dotter.

Föräldrarna å sin sida bestred åtalet och bägge nekar till brott.

Stängda dörrar

Målsägarbiträdet, som företräder den lilla flickan, yrkade på att rättegången i fortsättningen ska hållas bakom stängda dörrar med hänsyn till detaljer som kan framkomma och att det handlar om ett litet barn.

Rätten gick på målsägarbiträdets linje och rättegången hålls nu utan åhörares och medias närvaro.

Kan få fängelse

Åklagare Christina Edlund Nilsson är förtegen om målet i allmänhet och säger till SVT att hon kommer att bestämma sig under rättegången vilket straff hon kommer att yrka på. För den aktuella brottsrubriceringen finns fängelse i upp till två år straffskalan.

Lämnades ensam

När föräldrarna greps för stölder på en bensinstation i Bredsand utanför Sundsvall 2014 fanns, förutom föräldrarna, deras då tvååriga barn i bilen. När sedan socialtjänsten anlände fick polisen veta att det också fanns en ettårig flicka i familjen. Mamman uppgav att hon var hos mormodern.

Den ettåriga flickan hittades sedan ensam i lägenheten. Hon var då i mycket dåligt skick.

Mamman deprimerad

Enligt åtalet har föräldrarna orsakat sin ettåriga dotter smärta, rodnad, sårskada och svampinfektion i underlivet för att de inte regelbundet tvättat och bytt blöjor på henne.

I förhör har föräldrarna nekat till påståendet och hävdat att flickans skador berodde på att hon inte tålde blöjorna. Flickans mamma hade varit deprimerad i perioder och vårdats inom psykiatrin.

Kritik mot socialtjänsten

Familjens situation var känd hos kommunens socialtjänst och ettåringen var också omhändertagen under en period, något som senare hävdes.

Socialtjänsten skulle ha gjort 26 hembesök hos familjen under ett halvår. Det blev bara fyra. Det ledde till skarp kritik och anmälan till Inspektionen för vård och omsorg enligt Lex Sarah.

Ytterligare ett barn

Bägge barnen placerades sedan i familjehem. Senare har också framkommit att paret fått ytterligare ett barn under sommaren. Även det barnet har omhändertagits.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Den övergivna ettåringen

Mer i ämnet