Skulle göra 26 hembesök – gjorde bara fyra

Publicerad

Kommunen var överens med familjen. Ett hembesök skulle genomföras varje vecka, men verkligheten blev en helt annan.

Ettåringen var länge omhändertagen eftersom föräldrarna inte bedömdes kunna ta hand om barnet. Men i mars, ändrade sig kommunen.

Kommunens första åtgärd när föräldrarna återfått vårdnaden, var att ta beslut om att socialtjänsten skulle genomföra hembesök hos familjen en gång varje vecka. Beslutet togs den 4:e mars. Den 13:e mars träffade familjen personal från socialtjänsten på ett möte, men därefter började varningssignalerna att komma.

”Flera planerade möten avbokades”

Familjen avbokade plötsligt först ett, sedan två, och till slut fyra inbokade möten i följd. Under våren och sommaren fortsatte flera möten att avbokas, och från den 4 mars, till den 10 december när ettåringen hittas övergiven, så hade socialtjänsten till slut bara genomfört fyra hembesök. Den siffran borde ha varit 26.

Torbjörn Stark menar att det var familjen som avbokade flera besök, och att det därför inte gick att fullfölja överenskommelsen

– I april och maj var det flera planerade möten som avbokades, säger han.

SVT Mittnytt: Men är inte det en ordentlig varningssignal?

– Det är ju olika från fall till fall. Det är också det som vi nu kommer att titta på, om avbokade besök ska ses som varningssignaler eller inte, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Den övergivna ettåringen

Mer i ämnet