Lämnade ettåring ensam – mamman döms till böter

Uppdaterad
Publicerad

Det par från Sundsvall som lämnade sin ettåring ensam hemma utan tillsyn, mat och vatten och med en obytt blöja, fick på onsdagen sina domar.

Sundsvalls tingsrätt meddelade på onsdagen att den mamma som lämnade sin ettåriga dotter ensam i en varm lägenhet döms för framkallande av fara för annan. Straffet blir villkorligt dom och 80 dagsböter á 50 kronor. Pappan frikänns helt.

Åklagaren hade yrkat på 75.000 kronor i skadestånd till den lilla flickan men rätten avvisar kravet.

Greps för stöld

För två och ett halvt sedan greps den lilla flickans föräldrar av polis på en bensinstation utanför Sundsvall. De misstänktes då för stöld. I deras bil fanns deras tvååriga barn. Socialtjänsten kände till familjen och visste att det också fanns en ettårig flicka i familjen. Mamman uppgav då att en släkting tagit hand om ettåringen.

Möttes av barnskrik

När förundersökningsledaren tre timmar senare fattar beslut om en husrannsakan i lägenheten är motivet att söka ytterligare stöldgods. Men det som möter poliserna är istället barnskrik och en medtagen liten flicka.

En av polismännen skriver bland annat i sin känsloladdade rapport: ”Jag lyfte upp barnet, en flicka. Hon var obehagligt varm vid beröring... Flickans kläder som en gång hade varit ljusa och vita var över stora partier gråbruna av smuts. Smuts och grus satt fast i det näpna, rödgråtna lilla ansiktet.”

Oklart hur länge

Hur länge flickan varit ensam i lägenheten är oklart. Tiden mellan gripandet och husrannsakan är tre timmar men hon kan ha varit ensam betydligt längre. Föräldrarna åtalades för ”framkallande av fara för annan” eftersom de orsakat sin dotter smärta, rodnad, sårskada och svampinfektion i underlivet för att de inte regelbundet tvättat och bytt blöjor på henne.

I förhör har föräldrarna nekat till påståendet och hävdat att flickans skador berodde på att hon inte tålde blöjorna. Flickans mamma hade varit deprimerad i perioder och vårdats inom psykiatrin.

Nekar till brott

Rättegången mot föräldrarna i Sundsvalls tingsrätt hölls bakom stängda dörrar. Åklagaren yrkade under rättegången på att föräldrarna ska betala ett solidariskt skadestånd på 75.000 kronor till sin dotter.

Föräldrarna å sin sida bestred åtalet. Pappan nekade till brott och menade att barnets mamma uppgivit att en släkting passade ettåringen och att han trott på detta.

Även mamman nekade inledningsvis men har sedan uppgivit att hon varken kan erkänna eller neka.

Straffet

För den aktuella brottsrubriceringen finns fängelse i upp till två år straffskalan. Men rätten valde alltså villkorlig dom och böter för mamman. Pappans uppgifter om att han trott att flickan passades av en släkting går inte att motbevisa enligt rätten. Därför frikänns han helt.

Mamman döms även för brott mot djurskyddslagen eftersom hon utsatt sin hund för lidande.

När det gäller det skadestånd som åklagaren yrkat på att de ska betala till sin dotter menar tingsrätten att skadestånd förutsätter att det varit fråga om ett uppsåtligt brott.

Om skadestånd ska utkrävas vid oaktsamhetsbrott förutsätter det att brottet haft ”samma kränkande innebörd som ett avsiktligt angrepp på den skadelidandes integritet”. Rätten menar att så inte har varit fallet.

Ytterligare ett barn

Bägge barnen placerades sedan i familjehem. Senare har också framkommit att paret fått ytterligare ett barn under sommaren. Även det barnet har omhändertagits.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Den övergivna ettåringen

Mer i ämnet