Lämnade ettåring ensam – rättegången fortsätter

Publicerad

Under onsdagen fortsätter rättegången mot det par från Sundsvall som lämnade sin ettåring ensam hemma utan tillsyn, mat och vatten och med en obytt blöja. Föräldrarna har åtalats för framkallande av fara för annan eftersom de anses ha utsatt sitt barn för livsfara.

Rättegången mot föräldrarna i Sundsvalls tingsrätt avbröts för tre veckor sedan eftersom kompletterande förhör behövde genomföras. Innan förhandlingarna avbröts hann åklagaren, som åtalat föräldraparet för framkallande av fara för annan, yrka på att föräldrarna ska betala ett solidariskt skadestånd på 75.000 kronor till sin dotter.

Nekar till brott

Föräldrarna å sin sida bestred åtalet och bägge nekade till brott. Resten av förhandlingarna hölls bakom stängda dörrar, något som troligen kommer att gälla även när rättegången nu återupptas.

Åklagare Christina Edlund Nilsson var under första rättegångsdagen förtegen om målet i allmänhet men sade till SVT att hon kommer att bestämma sig under rättegången vilket straff hon kommer att yrka på. För den aktuella brottsrubriceringen finns fängelse i upp till två år straffskalan.

Bakgrund

Upprinnelsen till den uppmärksammade rättegången är ligger nästan två och ett halvt år tillbaka i tiden. Den lilla flickans föräldrar greps då av polis på en bensinstation utanför Sundsvall. De misstänktes då för stöld. Med i bilen de färdades i fanns, förutom föräldrarna, deras tvååriga barn. När sedan socialtjänsten anländer får man veta att det också finns en ettårig flicka i familjen. Socialtjänsten hade kännedom om familjen eftersom den lilla flickan varit omhändertagen en kort period men återlämnats till föräldrarna några månader innan.

Letade stöldgods

När förundersökningsledaren tre timmar senare fattar beslut om en husrannsakan i lägenheten är motivet att söka ytterligare stöldgods. Men det som möter poliserna är istället barnskrik och ett medtaget litet flickebarn.

En av polismännen skriver bland annat i sin känsloladdade rapport: ”Jag lyfte upp barnet, en flicka. Hon var obehagligt varm vid beröring... Flickans kläder som en gång hade varit ljusa och vita var över stora partier gråbruna av smuts. Smuts och grus satt fast i det näpna, rödgråtna lilla ansiktet.”

Oklart hur länge

Hur länge barnet varit ensam i lägenheten är oklart. Tiden mellan gripandet och husrannsakan är tre timmar men flickan kan ha varit ensam betydligt längre. Enligt åtalet har föräldrarna orsakat sin ettåriga dotter smärta, rodnad, sårskada och svampinfektion i underlivet för att de inte regelbundet tvättat och bytt blöjor på henne.

I förhör har föräldrarna nekat till påståendet och hävdat att flickans skador berodde på att hon inte tålde blöjorna. Flickans mamma hade varit deprimerad i perioder och vårdats inom psykiatrin.

Kritik mot socialtjänsten

Familjens situation var känd hos kommunens socialtjänst och ettåringen var också omhändertagen under en period, något som senare hävdes.

Socialtjänsten skulle ha gjort 26 hembesök hos familjen under ett halvår. Det blev bara fyra. Det ledde till skarp kritik och anmälan till Inspektionen för vård och omsorg enligt Lex Sarah.

Ytterligare ett barn

Bägge barnen placerades sedan i familjehem. Senare har också framkommit att paret fått ytterligare ett barn under sommaren. Även det barnet har omhändertagits.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Den övergivna ettåringen

Mer i ämnet