Hör kammaråklagare Lo Jonsson om läget i den omfattande utredningen om grovt jaktbrott i Sollefteå. Foto: SVT

Åklagaren om jaktbrottet: Det handlar om stora mängder älgkött

Uppdaterad
Publicerad

Huvudmannen i utredningen om grovt jaktbrott i Sollefteå är frisläppt ur häktet – men förundersökningen går vidare.

Det sig om stora mängder tjuvskjutet älgkött som kan ha sålts vidare bland annat till restauranger.

– Hanteringen har skett i stor omfattning. Vi misstänker att en hel del har sålts vidare, säger kammaråklagare Lo Jonsson till SVT.

Totalt fyra personer är misstänkta i härvan. Tre av dem har suttit häktade, däribland en Sollefteåbo i 50-årsåldern som uppges vara härvans huvudman.

På tisdagseftermiddagen släpptes han på fri fot efter nästan fyra månader i häkte med restriktioner, det vill säga utan möjlighet till kontakt med omvärlden förutom med sin advokat.

Bakslag

Frisläppandet var ett bakslag för kammaråklagare Lo Jonsson som begärt att mannen skulle bli kvar i häktet på grund av kollusionsfara – det vill säga risken att han på fri fot förstör bevis eller på annat sätt försvårar sakens utredning, som det heter.

Vad händer nu?

– Förundersökningen i ärendet fortsätter som tidigare. Men när ingen tidsfrist längre råder så finns det risk för att utredningen drar ut på tiden. Nu är ärendet inte längre prioriterat var sig hos polisen eller hos tingsrätten eftersom ingen längre sitter frihetsberövad. Och om jag får in nya ärenden där folk sitter anhållna så går de före, säger Lo Jonsson.

”Köttet har sålts vidare”

Åklagaren menar att bevisläget är gott, bekräftar att det handlar om illegal hantering av stora mängder älgkött och att misstankar finns att stora delar av köttet sålts vidare. Hon bekräftar också att beslag gjorts i huvudmannens bostad – hör henne i klippet här ovan.

Enligt uppgifter till SVT finns det misstankar om att en del av älgköttet gått vidare till restaurangbranschen. Något som Lo Jonsson inte bekräftar.

Förutom köttet gjordes flera andra beslag vid husrannsakan i Sollefteåbons hem i somras, beslag som enligt polis och åklagare stärker misstankarna.

Riskerar fängelse

När uppskattar du att ett åtalsbeslut skulle kunna fattas, i dagsläget?

– Om huvudmannen blivit kvar i häktet hade vi varit klara om ett par månader kanske. Nu finns det risk att det dröjer längre än så, säger Lo Jonsson.

Straffskalan för grovt jaktbrott är fängelse från sex månader upp till fyra år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.