Åklagarna från riksenheten mot korruption Thomas Forsberg och Mats Jansson. idag sammanfattande de åtalet och krävde hårda straff för de två huvudåtalade, Foto: svt

Åklagaren kräver fängelsestraff i muträttegången

Uppdaterad
Publicerad

När åklagaren från riksenheten mot korruption under torsdagen sammanfattade Skifurättegången krävde han hårda straff för de huvdmisstänka: Den tidigare vd:n bör få fängelse i ett år och nio månader – plus näringsförbud i fem år, anser åklagaren.

Den andre huvudmisstänkte, en företagare i fastighetsbranschen som varit nära vän med den tidigare Skifuchefen, bör dömas till fängelse i ett år och sex månader, menade åklagaren i sin slutplädering.

Även här bör det röra sig om ett näringsförbud i fem år, men samtidigt överlät åklagaren till rätten att ta ställning till det, men hänsyn till att det är företagarens enda möjlighet till inkomst.

Toppchef i mutskandal i Sundsvall

Drygt 2 miljoner ska förverkas

Det var via sin vän och affärskontakt som den tidigare vd:n fick rätten att köpa ett bolag för 50 000 kronor, ett bolag som hade mångmiljonvärden.

De två miljoner som tidigare vd:n tjänat på affären ska förverkas, anser åklagare Mats Jansson.

”Pratat ihop sig”

Enligt Jansson har de bägge två huvudmisstänkta under förhören ändrat sin berättelse om vad som hänt på viktiga punkter – de har helt enkelt pratat ihop sig, menar Jansson.

De är istället uppgifterna som gavs i polisförhören som rätten bör utgå ifrån, anser åklagaren.

För den tredje åtalade menar åklagarna att han haft en underordnad roll och ska få en villkorlig dom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Toppchef i mutskandal i Sundsvall

Mer i ämnet