Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur länge och till vilken kostnad har det kommunala bolaget fått stå för vd:s privata utgifter? I videon redogör vi för svaret som ges i Skifus internutredning. Foto: SVT

Före detta Skifu-vd:n köpte ny telefon på kommunens bekostnad

Uppdaterad
Publicerad

Den tidigare vd:n i det kommunala industrifastighetsbolaget Skifu i Sundsvall, som nu står åtalad för mutbrott, ska ha låtit bolaget betala för privata kostnader.

Men det ingår inte i åtalet som den här veckan avhandlas i Sundvalls tingsrätt.

Bara dagar efter att den arbetsbefriade uppsägningstiden inleddes i april 2020 beställer mannen en ny Iphone. Fakturan skickas till det kommunala Skifu där han varit anställd sedan 2006.

Under tisdagen inleddes den tre dagar långa rättegången om mutbrott i Sundsvalls tingsrätt. Tre personer är åtalade, en av dem är den tidigare vd:n som misstänks för grovt tagande av muta och tagande av muta.

Toppchef i mutskandal i Sundsvall

Tjänster och gentjänster

Han är misstänkt för att i flera år ha gett fördelar till enskilda entreprenörer i utbyte mot tjänster och ekonomiskt stöd.

Historien briserade 2020 när styrelsen i bolaget fattat misstankar och vd:n sa upp sig. Sedan lät man revisionsbolaget KPMG utreda vd:ns agerande.

Bredband och telefoni

I polisanmälan framgår att styrelsen misstänker att bolaget fått bekosta privata kostnader. I den utredning som bolaget gjort finns flera detaljer.

Under avsnittet ”olovligt användande av Skifu:s medel” framkommer att det rör sig om privat bredband och telefoni. ”Bolaget kan inte utesluta att xx låtit bolaget bekosta ytterligare privata kostnader”.

Vi har sökt den tidigare vd:n i Skifu utan att få svar. I samband med rättegången har han avböjt intervju.

I videon berättar vi hur stora utgifter det handlar om och hur länge kommunen menar att de fått bekosta privata utgifter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Toppchef i mutskandal i Sundsvall

Mer i ämnet