Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Johan Nikkula berätta vad som ledde han till att göra anmälningen mot den tidigare ordförande i artikeln. Foto: Pierre Ragnehag

”Rykten på stan” ledde till polisanmälan av Skifuchefen

Uppdaterad
Publicerad

Det var Johan Nikkulas polisanmälan som drog igång processen kring det kommunala bolaget Skifu. Blir det en fällande dom mot den tidigare vd:n kan det också bli startskottet för en ny process – där Sundsvalls kommun stämmer sin tidigare anställde.

Det åtalspunkter som nu hamnat i rätten är bara en del av de misstänkta oegentligheter som fanns med i anmälan till polisen 2020, konstaterar Skifus nuvarande ordförande, Johan Nikula.

När Nikula vittnade under rättegången berättade hur han hört ”rykten på stan” om tveksamheter kring den dåvarande vd;ns affärsmetoder, och han började då forska i saken via sina egna kontakter.

Toppchef i mutskandal i Sundsvall

Blir det en fällande dom funderar han och kommunen att gå vidare och driva en skadeståndsprocess mot den tidigare vd:n.

Nikula anser att Sundsvalls kommun och därmed skattebetalarna drabbats av ”omfattande ekonomisk skada” efter alla turer kring det kommunägda fastighetsbolaget.

Hör Johan Nikulas uppfattning om hur Sundsvalls kommun påverkats ekonomiskt av Skifu-härvan i videoklippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Toppchef i mutskandal i Sundsvall

Mer i ämnet