• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Kungshult i Eslövs kommun, Skåne län. Det brinner i en lantbruksfastighet där det lagras gödningsmedel. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Malmöhus. Läs mer

Sundsvallsnazistens hemmatillverkade lådvapen som kan avfyras med en knapp vid handtaget. Foto: ur polisens förundersökning

Åklagarna vill döma nazisten till tre års fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Åklagaren yrkade på tre års fängelse för Sundsvallsnazisten när rättegången avslutades idag. Ett vittnesmål från Säkerhetspolisen gjorde starkt intryck på rätten.

Den 48-årige Sundsvallsbon som är misstänkt för grova vapenbrott och förberedelse till mord har under rättegången själv berättat att han tillverkat kommunikationssutrustning för nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen.

Enligt Säkerhetspolisen är det en farlig organisation.

– Vår bedömning är att de har förmågan att utföra så grova våldsbrott att de skulle kunna omfattas av terrorlagstiftningen, och att de kan utföra ett terrorattentat, förklarade Säkerhetspolisens analytiker Anh-Za Hagström när hon hördes under rättegången.

”NMR hierariskt”

Hon beskrev en hierarisk organisation som uppmanar de enskilda medlemmarna att ta egna initiativ i kampen. Målet är att ta över makten och avskaffa demokratin.

I den bilden passar den 48-årige Sundsvallsnazisten in. Åklagarna hävdar att han är del av den nazistiska kampen och att vapnen i hans hem ingår i ett mönster.

”Samhället måste sätta en gräns”

De båda åklagarna Marie Reutne och Lo Jonsson har kritiserats för att inte ha presenterat en brottsplan och ett utpekat offer. Men vid slutpläderingen förklarade de att mannens nazistiska sympatier och fynden i hans bostad talar för sig själva.

– Rättssystemets främsta uppgift i det hör målet är att sätta en gräns, förklarade Reutne.

I bevisningen har det förekommit rördelar och en lönnmordsväska som kan utrustas med en pistol.

Dödliga vapen

Var för sig är föremålen lagliga men sammansatta blir de dödliga vapen.

Det är föremål som samhället inte bör tillåta i händerna på krafter som har samhällsomstörtning som mål, menade åklagarna.

– Det är inga konspirationsteorier vi sysslat med men om man lägger samman fynden i hans bostad och hans politiska hemvist så blir det sammantaget en uppgift för rättsskipningen. Det handlar om gränssättning.

Advokaten tonar ner

48-åringens advokat, Mikael Westerlund, ville dock tona ner mannens nazistiska sympatier. Han ansåg att bristen på brottsplan och utpekat offer var skäl för att han skulle friges ur häktet redan på fredagen. Rätten var dock av annan uppfattning.

– Jag har motiverat varför jag bedömer åtalet som ogrundat och nu är det rätten som får fälla avgörandet, förklarade Westerlund efter rättegången.

Domen i målet meddelas onsdag 5 september klockan 11.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sundsvallsnazist

Mer i ämnet