Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vill du veta mer om Swishlistan, se klippet i spelare om för en sammanfattning. Foto: Fredrik Israelsson/SVT

Åklagarmyndigheten försvarar hanteringen av Swishlistan

Publicerad

Åklagarmyndigheten försvarar hanteringen av personuppgifter i den så kallade Swishlistan som fanns med i förundersökningen imålet om det stora tillslaget i Sundsvall. Det framgår av ett yttrande till Justitieombudsmannen, JO.

Den omdebatterade Swishlistan fortsätter att utredas av Justitieombudsmannen och ett besked kommer dröja ytterligare ett tag. Men nu har JO fått svar på sitt yttrandekrav från åklagarmyndigheten.

Åklagarmyndigheten försvarar hanteringen av personuppgifter med den så kallade Swishlistan.

Swishlistan i Sundsvall

”Jag ifrågasätter inte att den spridning som uppgifterna har fått hos allmänheten kan ha inneburit men för personerna på listan, men med hänsyn till uppgifternas betydelse för åtalet och den misstänktes möjlighet att försvara sig har det inte funnits något rättsligt utrymme för åklagaren att maskera dem ytterligare i förundersökningsprotokollet”, skriver tillförordnad riksåklagare Katarina Johansson Welin i yttrandet.

JO startade granskningen av Swishlistan vid årsskiftet efter flera anmälningar som kom vid slutet av augusti 2023.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Swishlistan i Sundsvall

Mer i ämnet