Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Listan på misstänkta narkotikaköpare är lång – hör Polisens Michael Kurtti om utredningsarbetet. Foto: Ylva Holmgren/SVT

Polisen påbörjar utredning – kallar in personer på Swishlistan i Sundsvall till förhör

Uppdaterad
Publicerad

Över 1,5 miljoner kronor swishades till en 28-åring, från ett hundratal Sundsvallsbor. Flera överföringar misstänks handla om narkotikaförsäljning och nu utreds ett antal misstänkta köpare.

28-åringen dömdes för grovt narkotikabrott i det stora gängmålet i Sundsvall i höstas. Den så kallade Swishlistan är en förteckning över inbetalningar till 28-åringen via Swish som gjorts av ett hundratal privatpersoner i Sundsvallsområdet.

En analytiker har arbetat med att ta fram namn på vissa personer på listan, personer som polisen misstänker har begått narkotikabrott. Transaktionerna som utreds sträcker sig flera år bakåt i tiden.

Polisen har nu bestämt sig för att gå vidare med utredningen kring swishlistan. Något som Sundsvalls Tidning berättade först.

– Vi har inlett förundersökning på narkotikabrott och vi har begränsat oss till de närmsta åren i utredningen, säger Michael Kurtti som arbetar som förundersökningsledare vid polisen i Medelpad.

Preskriptionstiden varierar

När det gäller ringa narkotikabrott är preskriptionstiden två år men sträcker sig upp mot tio år för grövre narkotikabrott.

Exakt hur många personer som polisen riktat in sig på vill inte Michael Kurtti svara på.

– Vi har börjat i liten skala och ska köra igång nu före jul. Sedan vet inte jag hur det slutar, men det kan bli ganska många, säger Michael Kurtti.

Lång lista med namn

Det finns många namn på listan som polisen inte kommer att kontakta.

– Vi har plockat ut ärenden där vi tror att det handlar om narkotika, där bevisläget är ganska bra och sedan testar vi med dem och ser vad det landar i, säger Michael Kurtti.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.