Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Sundsvall hockeys ordförande om deras spelare vars namn finns med på den så kallade ”knarklistan”. Foto: SVT arkiv, Fredrik Israelsson/SVT

Flera ishockeyspelare på ”Swishlistan” från gängbrottsrättegången

Uppdaterad
Publicerad

Minst fem hockeyspelare från klubbar i Medelpad finns med på listan med misstänkta knarkköpare från förundersökningen till den pågående rättegången mot gängkriminella i Sundsvall.

– Det är jädrigt olyckligt, kan jag tycka, säger ordföranden i Sundsvall hockey.

Listan innehåller hundratals poster och redovisar Swishbetalningar för stora summor och kan misstänkas spegla samhället i stort. Men när det gäller idrottare är det ishockeyn som sticker ut. Men att hålla på med elitidrott och samtidigt knarka går inte ihop, menar Lars Johansson som är ordförande i Sundsvall hockey.

–Nej, absolut inte, säger han.

Swishlistan i Sundsvall

Oroväckande utveckling

Sundsvall hockey har en spelare på listan men de är inte ensamma, alla lag utom ett i Medelpad har spelare som är namngivna på den inte så meriterande listan. Två spelare som representerat SHL-klubben Timrå IK finns också med. Lars Johansson tycker att utvecklingen är oroväckande.

– Det föder ju den här gängkriminaliteten där vi pratar sprängningar och mord, konstaterar han.

Vill hjälpa

Samtidigt vill han räcka ut en hjälpande hand, speciellt med tanke på att det ofta handlar om unga människor.

– Det naggar förtroendet för hockeyn men vi måste ju reagera och försöka hjälpa människor.

Se listans omfattning i videon där Lars Johansson också berättar om hur den spelare i Sundsvall hockey som finns på listan reagerat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Swishlistan i Sundsvall

Mer i ämnet