Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Robert Gatugård om vilka effekter namnlistan på knarkköpare i Sundsvall kan få, och varför kampanjen ”Krogar mot knark” lika gärna kunnat heta ”Journalister mot knark”.

Lista över köpare bekräftar partyknarkandet i Sundsvall: ”Kan avskräcka”

Uppdaterad
Publicerad

Den så kallade ”Swishlistan” som visar alla de hundratals personer som skickat inbetalningar till en 28-årig knarkbrottsmisstänkt har spridits som en löpeld på nätet framför allt bland Sundsvallsbor de senaste dagarna.

Listan har så att säga gett partyknarkandet ”ett ansikte”. Sundsvalls kommuns narkotikasamordnare Robert Gatugårds reflektioner över fenomenet kan du höra här i videon.

Sundsvalls kommun lägger årligen ned tid och pengar på kampanjer mot narkotika. Resultatet är svårt att mäta – så att den så kallade ”Swishlistan” dykt upp kan bidra till arbetet.

Att det i samband med den pågående rättegången om organiserad gängbrottslighet offentliggjorts en lista på hundratals förmodade köpare av narkotika är unikt.

Swishlistan i Sundsvall

– Samtidigt bekräftar det den bild vi har av partyknarkaren. Att det kan vara vem som helst i princip, säger Robert Gatugård.

Kroganställda får gå

Vad det kommer att innebära rent juridiskt för de som swishat tusenlappar till langaren återstår för åklagare att ta ställning till. Men för den enskilde kan det få stora konsekvenser. Till exempel har redan tre kroganställda fått lämna sina arbeten sedan en krögare i stan hittat deras namn på listan, vilket Sveriges Radios P4 Västernorrland var först med att publicera.

”Journalister mot knark”

– Nu vet ju arbetsgivare, kollegor, barn och föräldrar vilka som beblandar sig med narkotika och det kan ju vara värt att ifrågasätta, säger Robert Gatugård.

Sedan tycker han att krogarna enskilt kanske fått väl negativ uppmärksamhet i samband med avslöjandet.

I klippet berättar han varför den uppmärksammade kampanjen ”Krogar mot knark” lika gärna kunnat heta ”Journalister mot knark”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Swishlistan i Sundsvall

Mer i ämnet