Hör bybon Eino Kenttä berätta varför han och andra aktivister stoppat avverkningen. Foto: privatVisa alla (4)
Visa alla (4)

Aktivister stoppar skogsavverkning i Edsele

Uppdaterad
Publicerad

En grupp lokala aktivister har stoppat en skogsavverkning i Gässjö, strax söder om Edsele i Sollefteå kommun. De ingrep när de igår hörde skogsmaskinerna mullra i skogen. SCA har idag meddelat att avverkningen stoppas.

Bakgrunden är en långvarig tvist om naturskyddsvärdena i ett skogsområde nära Edsele. En grupp boende i området har dokumenterat ett 30-tal rödlistade arter i området och försökt förmå SCA att avstå avverkningen.

– Vi har bland annat kunnat dokumentera tretåig hackspett och spillkråka i området och SCA har skyddat ett par mindre områden men det räcker inte. Det är ett område med gammelskog som måste bevaras i sin helhet, säger Eino Kenttä som är boende i området.

Stöd från miljörörelsen

Skogsområdet ligger nära byn Gideåberg. Byborna har varit i kontakt med flera naturskyddsorganisationer som ställt sig bakom aktionen. Dit hör Greenpeace, Skydda skogen, Fältbiologerna och Naturskyddsföreningen.

– Vi upplever ett starkt stöd från miljörörelsen och tror att vi skulle mobilisera många i protesterna mot avverkningen. Vi ser civilt motstånd som en metod som kan ge resultat, säger Eino Kenttä.

SCAs informationsdirektör Björn Lyngfelt bekräftar för SVT Västernorrland att bolaget tagit intryck av opinionen i det aktuella området och stoppat den påbörjade avverkningen.

Sålde halva området

– Vi äger skog i området som är avverkningsmogen så att säga. Vi har planerat den här avverkningen en tid. Men i bygden finns många engagerade privatpersoner som haft invändningar mot planerna och vi har haft en lång dialog med dem, säger Björn Lyngfelt.

Det ledde till att SCA sålde ungefär halva avverkningsområdet, det som ligger närmast bebyggelsen, till ortsbor. På tisdagen började bolaget avverkningen på den andra halvan, men protesterna har nu alltså lett till att arbetena stoppats.

– Kommer det synpunkter av det här slaget får vi hejda oss så att vi kan bilda oss en egen uppfattning om saken, säger Björn Lyngfelt.

Aktivisterna i Edsele är fortfarande oroliga trots beskedet från SCA:

– Vi kommer inte att känna oss lugna så länge maskinen står kvar i skogen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer