Alby skola läggs ned

Uppdaterad
Publicerad

På måndagseftermiddagen kom beslutet; Alby skola i Ånge kommun läggs ned.

Alby skola har cirka 30 elever och kommunen har haft svårt att få ihop både ekonomin och hitta behöriga lärare till skolan. Det är de två största anledningarna till att Ånge kommunfullmäktige på måndagen beslutade att lägga ned skolan.

Tråkigt beslut

Beslutet om nedläggning var den punkt på dagordningen som engagerade flest. Många politiker ville säga sin mening i frågan och debatten blev lång. Gemensamt för de som ville lägga ner och de som ville bevara var att alla tyckte att det här var ett tråkigt beslut.

Till slut ställde sig Socialdemokraterna, Centern, Moderaterna och Kristdemokraterna bakom Barn- och utbildningsnämndens förslag att lägga ned. Övriga partier röstade nej och hade redan tidigare begärt att en större utredning skulle göras.

– Jag tycker att det är väldigt slarvigt hanterat från politikens håll när man ger ett uppdrag så här sent. Det är inte ett respektfullt sätt att hantera det på för det är ett helt samhälle det gäller det är inte bara en skola, säger oppositionsrådet Linda Mattsson Bolin (VF).

Långa resor

Partierna var dock rörande överens om att försöka underlätta för de barn som bor i till exempel Över- och Ytterturingen. De har redan idag lång resa till skolan. Nu ska det utredas om de kan få plats på skolan i Jämtländska Rätansbyn.

Vårens termin blir nu den sista för eleverna i Alby och från och med höstterminen flyttas de till Björkbackaskolan i Ånge.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.