Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör ordförande i Riksförbundet Hjärtlung i Sundsvall, Peter Helsinger, berätta hur han tänker om det rådande läget på Sundsvalls sjukhus. Foto: Per-Erik Ström SVT

Personalbristen inom vården i Västernorrland väcker oro: ”Äldre människor som är sköra drabbas”

Uppdaterad
Publicerad

Krisen inför sommaren på Sundsvalls sjukhus med stor brist på framför allt sjuksköterskor oroar även patienterna. Patientorganisationen Hjärtlung i Sundsvalls ordförande Peter Helsinger ser med oro på det rådande läget på Sundsvalls sjukhus.

– Det är en prekär situation. Det gäller att se till att man håller patientsäkerheten högt, säger Peter Helsinger som minns hur det var under början av 2000-talet då man var tvungen att åka upp till Umeå för att göra kranskärlsröntgen på helgerna.

Kroniskt sjuka

Många av Hjärtlungs medlemmar är personer med en kronisk sjukdom som behöver löpande hjälp från såväl primärvård som specialistvård och ibland akutvård.

– Många behöver kolla upp sin medicinering, flera kan vara multisjuka. Man kan ha en hjärtinfarkt eller ha haft och vara diabetiker som behöver följas upp. Vården måste fungera även under semesterperioden, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.