Foto: SVT

Kundskifte hos pantbanken i Sundsvall under pandemin – yngre lånar mer

Uppdaterad
Publicerad

Vanligtvis har pantbanken i Sundsvall en äldre kundkrets, men det fick en ändring under coronapandemin.

– Sedan fjolsommaren började man se att de äldre personerna inte kom till oss längre, men att de yngre började dyka upp. Därav har även typen av objekt som kommer in till oss förändrats, säger Niklas Kalm Bylund från Sundsvalls Pantbank.

Sedan 1893 har pantbanken lånat ut pengar till människor i utbyte mot objekt. I början var det vanligast för Sundsvalls pantbank att få in objekt som guld, kristall och diamanter från den äldre generationen. Efter pandemin tar även ungdomar del av pantbankens tjänster och mycket teknologi har börjat pantas i utbyte mot pengar.

Storleken på lånen som kunderna tar har ökat, enligt Niklas Kalm Bylund.

– Främst på grund av att mycket teknikprylar lämnas in, men även eftersom guldvärdet har gått upp de senaste 15 åren. Snittbeloppet på lånen i dag ligger säkert på 4 000 till 5 000 kronor, säger han.

”Man skäms inte lika mycket”

En annan trend som även förändrats enligt Niklas är att kunder inte längre skäms över att besöka pantbanken.

– Tidigare var det nästan så att personer som kom in till oss gjorde det med uppsatt luva, keps och solglasögon för att inte någon ska känna igen dem. Efter pandemin blev det istället så att stigmat har försvunnit. Att ha personliga ekonomiska problem är mer accepterat, säger Niklas Kalm Bylund.

Faktaruta: Tips för dig som hittar objekt för möjlig pantning

Niklas tipsar:

1. Det kostar inget att fråga:

Om du hittar något objekt hemma, tveka inte att få det värderat. Det är inte ovanligt att ett objekt man inte tror har värde visar sig vara värt ganska mycket.

2. Kolla runt och jämför:

Nöj dig inte med första, bästa värdering. Oftast kan guldsmed och diverse butiker värdera objekt mindre än exempelvis pantbanken.

3. Skäms inte:

Efter coronapandemin har personliga ekonomiska problem blivit allt mer accepterat. Våga ta hjälp där du kan hitta det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.