Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här kan du se Tina Höglund, ordförande för lokalavdelningen av Attention i Sundsvall och Timrå, berätta om varför det är viktigt att öka kunskapen om adhd hos äldre. Foto: SVT

Tidigare nästan okänt – nu ska äldre med adhd få hjälp

Uppdaterad
Publicerad

Till skillnad mot för barn och ungdomar finns det väldigt lite forskat kring hur adhd påverkar de äldres situation. Men ett treårigt projekt, Äldrelyftet, försöker nu sätta fokus på frågan.

Det är riksförbundet Attention som driver Äldrelyftet, en intresseorganisation som vill öka kunskapen om adhd, autism och andra neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF). Och det treåriga projektet är nu inne på sluttampen.

– Det har varit stort fokus på barn och ungdomar med NPF och trots att man vet att det ofta är en livslång diagnos finns det väldigt lite forskning och hjälp för äldre, säger Tina Höglund som är ordförande för lokalavdelningen av Attention i Sundsvall och Timrå.

Blir sällan diagnostiserade

De äldre får ofta insikt om sin egen situation i samband med att barn eller barnbarn utreds, men själva får de sällan vare sig utredning, diagnos eller behandling. Målet med Äldrelyftet är att ge de äldre möjlighet att själva öka sina möjligheter att må bra och att ta fram verktyg som äldre kan använda sig av.

– Det är ju bland de äldre man kan hitta ”facit” på hur det kan bli om man inte får stöd och hjälp som ung, säger Tina.

Den 7 februari kommer Äldrelyftet till Sundsvall för att föreläsa om projektet och resultaten av arbetet hittills.

I klippet: Hör Tina Höglund om varför det är viktigt att öka kunskapen om adhd hos äldre.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.