Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Ju äldre jag blev, desto mer svårigheter fick jag.” Britt Berglund Högström berättar om hur det var att leva med adhd utan att få den diagnostiserad. Foto: SVT

75-åriga Britt i Sundsvall har levt med adhd hela livet: ”Jag förstod aldrig varför jag fick stryk”

Uppdaterad
Publicerad

75-åriga Britt Berglund Högström märkte redan som liten att hon var annorlunda. Först 2010 lyckades hon tjata till sig en utredning som visade att hon har diagnosen adhd – och plötsligt förstod hon varför hon fick stryk som liten.

Britt Berglund Högström hade svårt att sitta stilla i skolan och hemma fick hon stryk av sin mamma för att hon inte gjorde som hon blev tillsagd.

– Jag förstod aldrig varför det bara var jag som fick stryk, aldrig mina syskon, och vad jag hade gjort för fel, säger Britt.

”Glad att jag fick utreda mig”

Redan som liten drabbades hon av ångestattacker. I fjärde klass hamnade hon i hjälpklass och redan som 16-åring fick hon sitt första barn.

Hon kände sig annorlunda, men saknade kunskap om varför.

Det var först 2010 som hon lyckades tjata till sig en utredning och fick diagnosen adhd.

– Jag är så glad att jag fick utreda mig som äldre. Jag visste ju att det var någonting som var fel men hade alltid trott att det var någonting annat.

I klippet: Hör Britt berätta om livet med adhd och hur hon mår i dag.

Det här är adhd

Adhd är en funktionsnedsättning som innebär att man har svårt att koncentrera sig. Det kan också innebära att man har svårt att sitta stilla och att hejda impulser. Det varierar hur stora problem olika personer med adhd har.

Adhd gör att man har svårt för sådant som man gör varje dag, det som är ens vardag. Adhd börjar när man är barn. Svårigheterna kan vara kvar i många år, ofta hela livet.

Adhd har inte med intelligens att göra och det innebär inte att du är sjuk. Adhd innebär att du fungerar på ett annorlunda sätt än vad som oftast förväntas i samhället.

Bokstäverna ad står för attention deficit, som betyder uppmärksamhetsstörning. Bokstäverna hd står för hyperactivity disorder, som betyder hyperaktivitetsstörning. Hyperaktivitet innebär att man har ett stort behov av att vara aktiv och göra saker hela tiden. Det kallas också att vara överaktiv.

Källa: 1177.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.