Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Ali Nademi från Sundsvall berätta om sitt engagemang: ”Vill utnyttja yttrandefriheten”. Foto: SVT

Paret Ali och Samira kämpar för sitt hemland Iran – vill få toppolitiker att agera

Uppdaterad
Publicerad

Ali Nademi, från Sundsvall och Samira Toghanian har sedan de våldsamma protesterna som startade försökt att nå fram till svenska politiker.

Paret vill få dem att riva upp handelsavtal och avsiktsförklaringar som Sverige har med Iran. En fråga som utrikesministern Tobias Billström, rör sig försiktigt omkring.

Protesterna startade i september i samband med ett ifrågasatt dödsfall av en kvinna.

– Även om avsiktsförklaringarna inte är bindande på något sätt, så är det ett ställningstagande att Sveriges regering står bakom handel och utbyte av olika slag med den iranska regimen, säger Samira Toghanian.

– Jag tror det är väldigt viktigt att den svenska allmänheten får reda på att det här är ställningen våra politiker har tagit åt svenska folket, fortsätter hon.

Stort kontaktnät

Ali och Samira är inte ensamma om att engagera sig för vad som pågår i Iran utan har ett stort kontaktnät med människor som kämpar på olika sätt för sitt hemland, för att försöka att få ett stopp på våldsamheterna.

– Engagemanget både i Sverige och världen över har varit oberäkneligt stort, i varje stad i princip med enorma mängder av demonstrationer dagligen. Vi försöker verkligen utnyttja yttrandefriheten och sprida information så mycket vi kan, säger Ali Nademi.

Vill stoppa eventuell massavrättning

FN:s människorättsråd beslutade förra veckan att en oberoende utredning ska tillsättas för att undersöka hur Iran har behandlat demonstranterna som protesterar i landet. FN rapporterar att minst 14 000 personer har gripits.

– De här 14 000 människorna som under de här två månaderna har varit ute och protesterat, för att sen bli tillfångatagna och kidnappade, har nu fått en dom att de ska avrättas, utan någon rättegång i princip. Det är väldigt viktigt att vi gör allt i vår makt och ser till att det här inte sker, säger Samira Toghanian.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer