Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Protester efter Mahsa Aminis död – detta har hänt. Foto: KENZO TRIBOUILLARD/AFP/TT

Hennes död utlöste protestvågen i Iran

Uppdaterad
Publicerad

Mahsa Amini, 22 år, blöder från öronen på en bild som hennes familj lagt ut efter att hon våldsamt greps av den iranska sedlighetspolisen och därefter avled. En vecka efter hennes död har protesterna mot hijablagen och landets styre spridit sig över världen.

Den unga kvinnan från Kurdistanprovinsen var på besök i huvudstaden Tehran tillsammans med sin familj när hon greps för att ha brutit mot lagen om att täcka håret med hijab.

Mahsa Aminis bror har berättat att moralpolisen – som ingriper mot kvinnor de anser inte skyla sig tillräckligt – drämde hennes huvud mot deras skåpbil och misshandlade henne med batong.

Protester i Iran

Fem dagar senare var hon död.

Familjen: Officiella dödsorsaken ”en lögn”

Enligt New York Times har myndigheterna bekräftat att hon greps för att ha brutit mot hijablagen – men utan att ge fler specifika detaljer.

– Jag vill veta varför hon greps, varför de gjorde det här, säger Mahsa Aminis mamma till iranska medier.

– Sorgen håller på att döda mig.

Enligt de officiella uppgifterna ska Mahsa Amini ha dött av en hjärtinfarkt. En lögn, enligt pappan som valt att ge en intervju till BBC:s persiska redaktion. Han ska utan framgång ha vädjat till rättsläkaren att rätta intyget som fastställde dödsorsaken.

Bilder från dödsbädden utlöste protestvåg

Enligt Mahsa Aminis mamma ska myndighetspersonal ha besökt familjen på sjukhuset och beordrat dem att inte berätta offentligt om dotterns död. Familjen valde att lägga ut sjukhusbilder på den medvetslösa Mahsa Amini som blöder från öronen – vilket kan tyda på allvarligt huvudtrauma, enligt flera iranska läkare som uttalat sig i lokal media.

Bilderna utlöste en omfattande protestvåg som nu ägt rum i ett sextiotal iranska städer, enligt New York Times, och tryckts tillbaka hårdhänt av polisen.

Oklart hur många som dödats

Medier både i och utanför Iran kämpar med att få tag i tillförllitig information eftersom tillgången till internet i perioder har strypts i hela landet.

Enligt statligt styrd tv handlar det om 26 avlidna, inklusive poliser. Men enligt människorättsorganisationen Iran Human Rights har minst 50 dödats, rapporterar TT.

En av dem ska ha varit ett barn, enligt uppgifter till Svenska Amnesty International som på Facebook skriver att det även finns bevis på att ”iranska säkerhetsstyrkor använder olagliga vapen, bland annat hagelgevär, för att skingra demonstranterna”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Protester i Iran

Mer i ämnet