Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör ”Kattis” och Amir berätta om vad de senast hörde från sina iranska släktingar innan internet begränsades. Foto: EBU/SVT

Kusinens sista vädjan till Kattis – innan internet stängdes av

Uppdaterad
Publicerad

“Var våra röster. Snälla hashtagga oss”. Det var det sista Kattis hörde från sin kusin som bor i Iran, innan sociala medier begränsades i landet på grund av de utbredda demonstrationerna.

– Jag har inte kunnat sova ordentligt på flera dagar, berättar Kattis, som har flera släktingar och vänner i landet. 

Protesterna efter 22-åriga Mahsa Aminis död går in på sitt sjunde dygn. De senaste dagarna har sociala medier svämmat över med videoklipp som visar hur kvinnor klipper av sig håret, bränner sina sjalar och går ut på gatorna för att protestera mot regimens förtryck och den så kallade sedlighetslagen.  

Men nu när internet begränsats i landet blir det svårare att få insyn i vad som sker. Netblocks hävdar att internetstörningarna är de största sedan de omfattande bränsleprotesterna 2019. Enligt Amnesty dödades minst 300 personer under de protesterna, men Reuters rapporterade att så många som 1 500 människor miste livet.

”Det iranska folket står ensamt”

Nu när internet återigen begränsats är många med anhöriga i Iran oroliga. Kattis, som egentligen heter något annat, bor i Sverige och berättar att hon inte kunnat prata med sina nära och kära på fyra dagar. De kommunicerar mest via Facebook, Instagram och Whatsapp – appar som nu inte går att nå i Iran. 

– De var beredda på det här, det här är ingenting nytt för dem, berättar Kattis, som visar upp inlägg hennes vänner lagt upp när internetstörningarna började märkas.

Amir, som också bor i Sverige och har släktingar i Iran, har inte heller kunnat nå sin pappa de senaste dagarna. Och när han försökt ringa via telefonnätet har uppkopplingen varit så dålig att det bara gått att prata i några minuter.

I ett av deras senaste samtal liknade pappan läget i landet med ett krig.

– Det iranska folket står ensamt nu. De behöver hjälp, säger Amir.

Hör ”Kattis” och Amir berätta om vad de senast hörde från sina iranska släktingar i videon ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Protesterna i Iran

Mer i ämnet