En av kräftorna i Ljungan. Foto: SVT/Fredrik IsraelssonVisa alla (2)
Visa alla (2)

Alla kräftor har dött på tio mil lång sträcka

Publicerad

Kräftorna i Ljungan har slagits ut av kräftpest på en sträcka på över tio mil. Från Holmsjön och ned till havet har kräftorna dött.

Bara för några år sedan såg det ljust ut för kräftorna i Ljungan, projektet med att återskapa populationen med hjälp av utsättningar var lyckat. Nu är läget ett annat, kräftpesten har slagit ut hela beståndet i älven.

– Det ser inget bra ut för kräftorna i Ljungan. De är utdöda från Holmsjön i Haverö ända ner till havet, säger Håkan Möller, ordförande i fiskevårdsgruppen i Ånge kommun.

Hur har det gått till?

– Förmodligen handlar det om illegal utsättning av pestsmittade kräftor.

Skulle ersätta inhemska kräftor

Signalkräftorna är en art som har sitt ursprung i Nordamerika. Enligt Havs- och vattenmyndigheten importerades de ursprungligen för att ersätta inhemska flodkräftor som drabbats av kräftpest. Men signalkräftor visade sig kunna bära på kräftpestsvampen och får numera  inte planteras ut i vatten där flodkräftan kan leva. Trots det förekommer olagliga utsättningar på många håll.

Håkan Möller är ordförande i fiskevårdsgruppen i Ånge kommun. Foto: SVT/Fredrik Israelsson

– Det är inte roligt alls, det är dystert, säger en uppgiven Håkan Möller.

Kan få tillbaka kräftorna

Nu försöker man ta reda på om även Ljungans biflöden är drabbade genom att placera ut friska kräftor i sumpar i de aktuella vattendragen. Om kräftorna klarar sig kan man dra slutsatsen att vattendraget är fritt från kräftpest.

Tror du att man kan få tillbaka kräftorna i Ljungan?

– Ja det är min övertygelse att man kan få det, säger Håkan Möller.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer