Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Johanna Jälmbrant berätta om fördelarna med digitala möten Foto: Barbro Sellin/SVT

Ungdomar i länet kan ha videomöten med ungdomsmottagningen

Uppdaterad
Publicerad

Region Västernorrland har lanserat digitala besök för alla vårdtagare. Vi besökte ungdomsmottagningen i Sundsvall och där kopplade vi upp ett videomöte med en barnmorska i Örnsköldsvik.

Ungdomsmottagningen testade under hösten 2019 med digitala besök och sedan januari 2020 kan ungdomar från hela länet boka in sig för videomöten.

– Vi gör det här för att nå glesbygdsungdomar. Vi har en ungdomsmottagning i varje kommun. Kommunerna har ju många orter. Så vi är väldigt måna om att ungdomar som bor i glesbygd som Junsele, Ramsele, Fränsta och mot Jämtlandsgränsen ska kunna nyttja videomötena, säger Carolin Eriksson, länsenhetschef för ungdomsmottagningarna i Västernorrland.

Det går att öka de digitala besöken

Barnmorskan Johanna Jälmbrant sitter i Örnsköldsvik. Hon jobbar två dagar i veckan och har då cirka 30 videomöten. Men länsenhetschefen Carolin Eriksson säger att man har riggat för att ha 100 videomöten per vecka.

– Vi upplever att det bli jättebra möten. Det har varit en oro från personalen att man inte ska komma fram och läsa av ungdomar lika bra. Men personalen är nöjd och tycker att det fungerar jättebra. Ungdomarna är också väldigt nöjda, säger Carolin Eriksson.

Ibland behövs fysiska besök

Det går så klart inte att göra någon gynekologisk undersökning. Så för vissa saker så måste man komma fysiskt till mottagningen. Eller så kan man få hjälp av en skolsköterska för att till exempel ta ett blodtryck.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer