Alliansen kritisk till avskedande

Under onsdagen sparkades förra regiondirektören Inger Bergström från sin anställning inom landstinget Västernorrland. Vårdalliansen menar nu att det var ett felaktigt beslut.

Som SVT Västernorrland tidigare berättat avgick Inger Bergström från sitt uppdrag som regiondirektör efter att det uppdagats att hon hanterat den tidigare HR-chefen Lena Thelins förmånliga avtal när hon lämnade landstinget. Bergström valde också att inte diarieföra avtalet, något som är ett brott. Under onsdagen meddelades att Bergström även sparkas från sin grundanställning inom landstinget, utan avgångsvederlag.

Risk för dyr tvist

Vårdalliansen M, C, L och KD menar nu i ett gemensamt uttalande att avskedandet av Inger Bergström var felaktigt och kan leda till en lång tvist i domstol.

– Inger Bergström har jobbat länge i Landstinget, och besitter mycket stor kunskap om organisationen. Den bästa lösningen för båda parter hade som jag ser det varit att försöka hitta en lämplig tjänst, det hade en trotjänare som Inger varit värd. Inger har inte agerat för egen vinning utan alltid sökt finna lösningar i svåra situationer, att efter så lång tid och med god kunskap är det ovärdigt att bli avskedad, trots misstaget. Avskedandet är ytterst beklagligt. Säger Per Wahlberg (M) Oppositionsråd.

– Majoritetens beslut att avskeda Inger Bergström är olyckligt. Det är onödigt att exponera sig för risken med en lång tvist i domstol. Vi hade sett goda möjligheter att hitta en lämplig tjänst, en kvalificerad utredartjänst, ta hand om utredning och bereda ärendet som handlar om alternativ drift av Sollefteå sjukhus hade kunnat vara lämpligt. Med den kunskap och kompetens Inger Bergström besitter hade en sådan lösning varit betydligt bättre. Säger Jonny Lundin (C).

Alliansen kritisk till avskedande

– Att Inger Bergström får sparken för att hon var lojal och gjorde vad hennes dåvarande chef, landstingsdirektör Anders L Johansson, bad henne om, kan aldrig var ett skäl till avsked. Anders L går fri men landstingsrådet vill ha en syndabock. Inger Bergström är en trogen, ambitiös medarbetare med nära 30 års erfarenhet i landstinget. I det läge landstinget är, behöver landstingsrådet göra mer för att behålla kvalificerad personal, inte tvärtom, säger Ingeborg Wiksten (L).

– Det är tråkigt att Erik Lövgren S återigen kör sin egen linje. Avskedet av Inger Bergström visar tydligt på behovet av att se över regelverket kring delegation, en fråga vi i KD lyft vid ett flertal tillfällen. Vi kommer att kräva alla fakta på bordet den 31 augusti. Det är ett oavvisligt krav att vi får en dragning av hur respektive parts krav i förhandlingen sett ut. Säger Mona Hammarstedt (KD).

- Än en gång visar Erik Lövgren och S prov på sin maktfullkomlighet. Att avskeda Inger Bergström exponerar Landstinget för en risk om skadestånd på upp emot fem miljoner kronor eller mer. En alternativ lösning med Inger Bergström kvar på lämplig tjänst i organisationen hade varit betydligt bättre. Säger Stig Grip (M).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Krisen i Landstinget Västernorrland

Mer i ämnet