Ulrika Westin framför 3D-printrarna som tillverkar skalmar till skyddsvisir. Foto: Thomas Sundberg/SVT

Teknikskolan i Örnsköldsvik tillverkar skyddvisir till vården

Uppdaterad
Publicerad

När lagren med skyddsutrustning sinar inom vård och omsorg sluter allmänheten upp för att stötta. På KomTek i Örnsköldsvik tillverkas skyddsvisir.

Runt om i landet tillverkas skyddsvisir som kan användas inom vården. Den som har en 3D-printer kan enkelt skriva ut själva skalmen och sedan fästa en plastfilm, till exempel overheadplast, på skalmen. Det är allt som behövs för att göra ett skyddsvisir.

Den kommunala teknikskolan i Örnsköldsvik, KomTek, har två 3D-printrar som just nu enbart används för att skriva ut skalmarna. De färdiga visiren går åt som smör i solsken.

Coronaviruset i Västernorrland

– Ja, det är det som är så roligt. Vi har haft personal från både operation, IVA, akuten och ambulansen som har varit här och hämtat visir. Så vi vet att de kommer till användning, säger Ulrika Westin, verksamhetschef på KomTek.

Svårt tillverka annan skyddsutrustning

Ungefär 100 visir i veckan printas ut på KomTek. Fler går att göra, men än så länge görs det bara under verksamhetens öppettider. Plasten till skalmarna och skyddsvisiren är skänkta av lokala företag. Ulrika Westin hade gärna tillverkat annan skyddsutrustning också, men tyvärr är det inte möjligt.

– Hypotetiskt skulle man kunna göra munskydd eller vad som helst. Sådana idéer och tankar går ju genom huvudet. Men i och med att vi inte vet vilka krav det är på det och att det kanske är svårare att få till en maskproduktion så känns det här lite säkrare. Det känns som att det är det här vi kan göra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västernorrland

Mer i ämnet