”Allt är borta – det är fruktansvärt”

Uppdaterad
Publicerad

Orkanen Matthew har orsakat stor förödelse på många håll. I Haiti, ett av världens fattigaste länder, är förödelsen total, säger man på hjälporganisationen Hoppets stjärna.

– Det har varit en enorm förödelse. Det är fullständig katastrof för Haiti. Allt har förstörts. Alla sädesfält, bananplantager, mangoplantager. Det de ska leva av helt enkelt, säger Ulrika Kallin verksamhetschef Hoppets stjärna.

Organisationen har skickat hjälparbetare från både Norge och Sverige för att hjälpa till i förödelsen. I landet som nyss börjat återhämta sig efter jordbävningen 2010.

På noll igen

– De hade ju nästan kommit tillbaka efter jordbävningen även om många fortfarande levde i tältläger, men nu är det ju på noll igen och det är fruktansvärt, säger Ulrika Kallin.

Delegationen kom fram natten mot fredagen och möttes av en hemsk syn.

– De sa att allt är borta, människor är förtvivlade, husen är demolerade och träd ligger överallt. Det tar många år att bygga upp igen, säger hon.

Akuta insatser

Orkanen Matthew har orsakat stor förödelse och hundratals har dött. Hjälporganisationen Hoppets stjärna med säte i Kärrsjö utanför Örnsköldsvik har haft verksamhet i Haiti i över 30 år. Framför allt hjälper man till att ge barnen på Haiti en skolgång. Men nu handlar insatserna om att hjälpa till med det mest akuta.

– Nummer ett för att överleva är mat och vatten, sedan handlar det om mediciner och vaccinationer. Men nu först och främst rent vatten och mat.

Trodde inte på varningarna

Orkanen var väntad, men trots varningarna var det svårt att förbereda sig i ett fattigt land som Haiti.

– Vad de försökte med flera dagar innan var ju att evakuera människor och få bort dem från kustremsan. Och det var svårt. De, tvångsevakuerade så gott de kunde men många stannade i alla fall kvar, berättar Hoppets stjärnas verksamhetschef.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Orkanen Matthew

Mer i ämnet