Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Felicia Danielsson på Trafikverket och Sonny Andersson på Sundsvalls kommun har samma bild av hur det förändrade klimatet påverkar vägarna – hör dem i klippet. Foto: Johanna Vikar/pressbild Trafikverket, Anna Beijron/SVT

Fler söker skadestånd hos Trafikverket för skador på bilen

Uppdaterad
Publicerad

Antalet ansökningar om skadestånd har ökat hos Trafikverket de senaste åren. Det visar statistik som SVT begärt ut. Totalt har drygt 8 400 personer ansökt om skadestånd. Mellan 5 och 7 procent av de sökande har fått ersättning.

Antalet skadeståndsärenden ligger runt 2 000 per år de senaste fyra åren. På Trafikverket konstaterar man att skador på vägarna ökat i takt med att temperaturerna förändras.

– Ja det är en förklaring. Sedan kan det finnas andra förklaringar, att folk är mer benägna att höra av sig, säger Felicia Danielsson, presskommunikatör på Trafikverket.

Så ser ökningen ut

Så här ser antalet skadeståndsärenden ut i hela landet de senaste åren. Inom parentes antalet beviljade skadestånd.

2020: 2 008 ärenden (105)

2021: 2 123 (148)

2022: 2 334 (170)

2023: 1 984 hittills (107)

Inte optimala förutsättningar

Även det kommunala vägnätet påverkas. På Sundsvalls kommun märker man en ökning av antalet klagomål på vägarna.

– Vi har inte optimala förutsättningar. Men vi är beroende av medborgarna för att få hjälp att veta vad det finns för skador och fel på våra vägar, säger Sonny Andersson som är sektionschef på gatuavdelningen.

Söka skadestånd hos Trafikverket

Om man har fått ett stenskott, förstörda däck eller annan skada på sin bil till följd av skicket på vägarna kan man begära ersättning av Trafikverket, genom att lämna in ett skadeståndsanspråk.

Det är den som drabbas som har bevisbördan. Varje fall prövas individuellt och Trafikverkets beslut kan inte överklagas. Handläggningstiden kan vara upp till ett halvår.

Källa: Trafikverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.