Så ska krisen på BUP i Västernorrland lösas – slipper hantera underskott på 30 miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Trycket på barn- och ungdomspsykiatrin, BUP, i Västernorrland har varit stort under en lång rad år och man klarar inte vårdgarantin eller sina mål. Konsekvensen blir att barn och unga med psykiska problem hamnar i köer istället för att få vård. Men nu ges BUP ett års andrum – inga fler neddragningar, hoppas personalen.

BUP i Västernorrland har dragits med ett ekonomiskt underskott. Förra året, 2021, landade det på runt 30 miljoner. Samtidigt klarar man varken vårdgarantin eller de uppsatta målen.

Alltihop kokar ner till det som beskrivs som en ”svårlöst målkonflikt”.

Köer till BUP i Västernorrland

Inga fler neddragningar

Så här kan det inte fortsätta tycks ansvariga politiker resonera, och har nu satt ner foten. Fler neddragningar skulle skapa ännu längre väntetider och en ytterligare försämrad patientsäkerhet, konstateras det.

Visserligen räknar man med att satsningen på det som kallas barn- och ungdomsentrén ska avlasta BUP och lätta på patienttillströmningen, men det handlar om en avlastning på lite längre sikt.

Får ett års anstånd

Häromdagen klubbade regionstyrelsen ett beslut om att stryka kravet på att barn- och ungdomspsyk ska komma till rätta med sitt underskott för 2022. Man får helt enkelt anstånd med 30 miljoner det här året, och åtgärder kan skjutas upp.

Sett i backspegeln, har ni varit tillräckligt effektiva?

– Nej bevisligen har vi ju inte det, säger Mats Gidlund, verksamhetschef för BUP.

Ett andrum för BUP i år – men vad händer sedan?

– Ja, det beror väl på hur vi kommer att leverera från verksamheten, säger Gidlund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Köer till BUP i Västernorrland

Mer i ämnet