Josefine Lundqvist visar en urna för aska från en kremerad häst. Foto: Barbro Sellin SVT

Allt fler väljer att kremera sina döda husdjur

Uppdaterad
Publicerad

Josefine Lundqvist i Timrå har startat ett krematorium för hästar. Enligt henne väljer allt fler djurägare att kremera sina djur och många vill också spara askan.

Kremering av hundar och katter är väldigt vanligt. Hälften av ägarna till dessa djur väljer att göra det. Många vill sedan ta tillvara på askan. Även hästar kremeras i allt större utsträckning och det har gjort att efterfrågan på hästkrematorier ökat.

Sparar askan

När Josefine Lundqvist hämtar en död häst för kremering så handlar det ofta om att djuret har avlivats akut. Efter kremeringen väljer en av fem hästägare att spara askan.

Att kremera en häst kostar 12 000 kronor. Om man sedan vill spara askan så blir kostnaden 14 000. Försäkringen täcker cirka 6 000 kronor.

– Ingen har hittills tyckt att det är dyrt, säger Josefine Lundqvist, Nedre Norrlands Hästkrematorium AB.

Få hästkrematorier i Sverige

När Josefine Lundqvist berättar vad hon gör så blir människor positivt överraskade. Det tror hon beror på att det inte finns så många hästkrematorier. Hon har startat det sjätte i Sverige. Av kremeringen märks i princip ingenting. Josefine förklarar att det inte blir någon rök vid förbränningen eftersom efterbrännkammaren tar hand om rökresterna innan de når atmosfären.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer