Putte Eby är projektledare för S:t Olavsleden och hoppas kunna locka 3.000 pilgrimer år 2020. Foto: Ylva Holmgren, SVT

Allt populärare att vandra längs S:t Olavsleden

Uppdaterad
Publicerad

S:t Olavsleden, från Selånger utanför Sundsvall till Trondheim i Norge, blir allt populärare bland vandrare. Sedan den återinvigdes 2013 har antalet pilgrimer ökat stadigt.

Pilgrimsleden har funnits sedan 1030. Nästan 1.000 år senare har den blivit ett populärt turistmål. I fjol var det närmare 500 vandrare från 20 olika nationer.

Från Namibia och Hongkong

– De kom från Namibia, från USA, Kanada, Honkong... Och alla tycker att det här är helt fantastiskt, säger Putte Eby, projektledare för S:t Olavsleden.

Han har jobbat med att förbättra den 580 kilometer långa leden, som han hoppas ska locka 3.000 pilgrimer år 2020. Det svåraste har varit att hitta övernattningsställen, men där ser han en förbättring redan nu.

Lätt packning

Det tar ungefär fyra veckor att ta sig från Selånger till Trondheim, men det är mer en kulturvandring än en naturvandring.

– Går man Kungsleden måste man tänka mer på sin packning och vad man ska bära med sig. Här ser jag max åtta kilo i ryggsäcken, säger Putte Eby.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.