Kommunalråd Peder Björk (S) var en av tio representanter för Sundsvall kommun i Almedalen. Foto: SVT

Almedalen: Kommunerna värderar olika

Publicerad

Härnösand och Sundsvall har i år haft delegationer på plats under Almedalsveckan som avslutas i dag. Andra kommuner har helt valt bort arrangemanget eller haft enstaka representanter på plats.
– Vi behöver finnas med i ett nationellt sammanhang, säger Peder Björk (S), kommunalråd i Sundsvall.

Fyra politiker och sex tjänstemän från Sundsvalls kommun har i år deltagit i Almedalsveckan som lockar omkring 40 000 besökare till Visby.

Förvaltningen för arbetsmarknad, vuxenutbildning och integration (Favi) presenterade sin egen integrationsmodell ”Crea” och Sundsvall arrangerade också tillsammans med Örnsköldsvik och fyra andra Norrlandskommuner ett seminarium om bilden av norra Sverige.

SVT: Alla kommuner väljer inte att åka hit. Är det värt  investeringen?

– Ja, för oss har det varit en mycket bra mötesarena. Sedan handlar det också om att få visa upp det vi gör riktigt bra i Sundsvall, säger Peder Björk (S), kommunalråd.

SVT: Finns det en publik för det här?

– Ja, det gör det definitivt. Och vi behöver också finnas med i ett nationellt sammanhang – dela med oss av det vi gör och ta till oss av det andra gör, säger Peder Björk.

Fyra kommuner väljer bort veckan

Men kommunerna tänker som sagt olika när det gäller Almedalen. Ånge, Timrå, Sollefteå och Kramfors väljer helt bort arrangemanget.

Örnsköldsviks kommun skickade i fjol en större delegation, men i år har man inte haft någon samlad representation.

– I fjol hade jag hela ledningsgruppen med mig och i år är vi ingen där. Vi har kommit fram till att man ska göra en sådan satsning en gång per mandatperiod ungefär, säger Magnus Haglund, kommundirektör i Örnsköldsvik.

”Tycker man ska ha ett kritiskt granskande”

SVT: Andra kommuner prioriterar annorlunda och väljer att åka varje år – hur ser du på det?

– Jag tycker att man ska fundera om det är rimligt att göra varje år, men de gör ju bedömningen att man får ut så mycket av det, säger Magnus Haglund.

– Jag tycker att man ska se över det varje gång och ha ett kritiskt granskande till det. Men jag tycker att Almedalsveckan ofta är väldigt värdefull att besöka.

Härnösand skickar sex personer

Härnösands kommun var i år representerad av en politiker och fem chefer under tre dagar. Ett liknande upplägg som i fjol.

– Det är definitivt värdefullt att vara på plats. Vi lär oss otroligt mycket och håller en rad relationer varma, säger kommunalråd Fred Nilsson (S), som själv inte var med i år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Almedalen 2017

Mer i ämnet