Foto: SVT / arkiv

Alternativt nobelpris till forskare vid Mittuniversitetet

Uppdaterad
Publicerad

En fruktfluga av honkön avsöndrar så stark doft att en vinexpert kan dofta sig till en enda fluga i ett vinglas. Den upptäckten kan man få alternativa nobelpriset för – och det är precis vad forskare vid Mittuniversitetet nu fått.

Forskningen som leds från Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) ha haft som utgångspunkt att ta reda på hur fruktflugor, eller bananflugor som de också kallas, kommunicerar med varandra.

Forskningsprojektet har bland annat visat att fruktflugornas honor utsöndrar en doft som är specifik. Den har framställts på laboratoriet för att testas både på flugor och människor.

Fruktflugor dras till vin

– Vi vet att fruktflugor dras till vin och vi vet att vinexperter är duktiga på dofter, så vi ville testa om vinexperter uppfattade vinet annorlunda om det var flugor i eller inte. Vi testade även den syntetiska doften som vi framställt blandad med vin och vinexperterna uppfattade den doften på samma sätt som flugornas doft, säger Erika Wallin, kemist vid Mittuniversitetet i ett pressmeddelande.

Forskningen sker i ett samarbete mellan Mittuniversitetet, SLU i Alnarp och ett vinprovningsinstitut i Tyskland.

Syfte att både roa och upplysa

Ig Nobelprize, det alternativa nobelpriset, delas ut av den vetenskapliga humoristiska tidskriften ”Annals of Improbable Research”. Syftet är att lyfta forskning som först får folk att skratta och sedan att tänka efter.

Forskningen om fruktflugornas dofter vann pris i kategorin biologi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.