Foto: SVT

Ånge rasar i skolrankingen

Uppdaterad
Publicerad

Alla kommuner utom Sollefteå och Ånge kan visa på bättre skolresultat än i fjol visar en aktuell rapport. Antalet nyanlända elever påverkar resultaten.

Det är Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, presenterar idag sin rapport om Sveriges grundskolor. I den beskrivs resultaten från läsåret 16/17.

Generellt har skolresultaten blivit sämre i svenska skolor, uppger Per-Arne Andersson, chef för utbildningsavdelningen vid SKL.

Trots det har alla kommuner i Västernorrland, utom just Sollefteå och Ånge, klättrat i kommunrankingen.

Timrå näst bäst

Högst rankad i Västernorrland är de kommunala och friskolorna i Örnsköldsviks kommun, som ligger på plats 99 av sveriges 290 kommuner. Sämst till av länets kommuner ligger Sollefteå på plats 246. Av någon anledning har Ånge 83 placeringar från förra läsåret och ligger nu på plats 208 i Sverige och näst sämst i länet.

Timrå sticker ut som den skolkommun i länet som tagit det största klivet i skolrankingen, hela 120 placeringar, från plats 239 förra skolåret till plats 119 i år. Det lägger Timrå på andra plats i Västernorrland.

– Vi är riktigt glada över utvecklingen! Resultatet bekräftar att vi är på rätt väg, men det kommer att krävas mod, fokus och beslutsamhet på alla nivåer för att fortsätta ge elever och lärare förutsättningar för att lyfta resultaten ytterligare, säger Ann-Christin Isaksson, förvaltningschef på barn- och utbildningsförvaltningen i Timrå.

Oacceptabel skillnad

En förklaring till låga skolresultat finns i antalet nyanlända elever, uppger SKL. Men det är inte den enda skillnaden.

– Klyftorna i resultat mellan elever med olika familjebakgrund är oacceptabelt stora och märks i både internationella studier och nationell statistik. Även om skolan kan göra mycket, kan den inte ensam bryta den ökande ojämlikheten i samhället. Här behövs en bred kraftsamling, säger Per-Arne Andersson.

Skolranking Västernorrland (kommunala- och friskolor)

Kommun                   2016                        2017

Örnsköldsvik                 115 99

Timrå                            239 119

Kramfors                       196 125

Härnösand                    200 168

Sundsvall                      240 195

Ånge                             125 208 

Sollefteå                        172 246

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.