Foto: Anna Beijron/SVT

Ångeleverna röstade som sina föräldrar

Uppdaterad
Publicerad

Det blev stor skillnad mellan hur eleverna i Bobergsskolan i Ånge röstade jämfört med sina jämnåriga i riket. Resultatet av EU-valet i Bobergsskolan liknande mera hur de vuxnas röster i Ånge fördelade sig.

Miljöfrågan var viktigaste, tyckte eleverna på Bobergsgymnasiet som SVT träffade inför EU-valet. Ändå fick Miljöpartiet bara 5,4 procent i skolvalet i Ånge.

Samma resultat

Flest elever röstade på Socialdemokraterna som fick 31,2 procent och näst största parti blev Sverigedemokraterna med 19,4 procent. Det är en ganska tydlig spegel  av hur deras föräldrar röstade. I ”riktiga” EU-valet hade Socialdemokraterna stöd av 36,7 procent av Ånges väljare och Sverigedemokraterna näst störst, med 21,9 procent av rösterna.

Där eleverna skilde sig mest från de röstberättigade vuxna, var förtroendet för Kristdemokraterna som fick 4,3 procent av elevernas röster, men hela 8,3 procent av de vuxnas.

Skillnad mot resultatet i riket

Större skillnader är de om man jämför Bobergsskolans valresultatet av resultatet av skolvalet i hela Sverige. Medan Bobergseleverna hade Socialdemokraterna som största parti, var det Moderaterna som vann skolvalet i riket. Näst största parti var Miljöpartiet i riket. Socialdemokraterna kom först på tredje plats i riksvalet och Sverigedemokraterna fjärde plats.

Här hittar du hela resultatet av skolvalet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

EU-valet 2019 Västernorrland

Mer i ämnet