SVT:s grafik över hur förstagångsväljarna röstat. Alice Bah Kuhnke (MP) Tomas Tobé (M) under en tidigare debatt. Foto: SVT Grafik, Anders Wiklund/TT

M och MP störst bland förstagångsväljare

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna blir största partiet hos förstagångsväljarna i EU-valet, men även Miljöpartiet och Centern lockar de unga väljarna. Samtidigt har Sverigedemokraterna starkt stöd hos de äldre väljarna, enligt SVT:s vallokalsundersökning.

– I det här valet var det de gamla gubbarna som fick vad de ville, säger statsvetaren Henrik Ekengren Oscarsson.

Det är Moderaterna med sina 21 procent som lockar flest väljare i åldern 18-21 som röstar för första gången, enligt SVT:s vallokalsundersökning. Partiet har nästan fördubblat stöd i den här gruppen sedan förra EU-valet 2014.

Moderaterna är också populära bland de väljare som är 65 år eller äldre. I den här gruppen ligger de dock stadigt på 18 procent från förra valet.

EU-valet 2019

Största parti bland de äldre är dock Socialdemokraterna som också ligger på samma stöd sedan 2014, på 30 procent. S har svårt att locka förstagångsväljarna och sjunker från 17 procent till 12 procent.

– Socialdemokraterna har aldrig varit bra på att fånga de yngsta väljarna. De vill pröva andra partier. Många förstagångsväljare är experimentella och då blir ett stabilt och regeringsbärande parti lite tråkigt, säger Henrik Ekengren Oscarsson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Starkt stöd för MP

Miljöpartiet är också populära bland förstagångsväljarna med sina 17 procent, vilket dock är en minskning på tre procent sedan förra valet. Det skiljer sig markant från de äldre väljarna där stödet för MP är klart lägre och också har sjunkit från 7 procent till 5 procent.

– Klimatfrågan lockar unga människor och framför allt unga kvinnor. Men det är en ganska liten grupp som har svarat och då är det svårt att dra alltför hårt på resultaten, säger Henrik Ekengren Oscarsson.

Centerpartiet lockar också förstagångsväljarna och drar iväg ordentligt. De ökar från 7 procent i förra valet till 16 procent i dag. Även hos de äldre ökar C, om än mer blygsamt, från 6 procent till 8 procent.

SD starkt stöd – hos äldre

Kristdemokraterna ökar från 3 procent till 6 procent bland förstagångsväljarna och hos de äldre ligger stödet stadigt på 10 procent sedan förra valet.

Liberalerna ligger på samma stöd hos förstagångsväljarna, 7 procent, men minskar ordenligt hos de äldre – från 13 procent 2014 till att i dag ligga på 4 procent.

Sverigedemokraterna ökar bara från 9 procent till 10 procent hos förstagångsväljarna. De är däremot populära hos de äldre och får ett starkt stöd. I den äldre väljargruppen ökar SD nästan till det dubbla, från 9 procent till 17 procent.

– SD har fullständigt förändrat sin ålderprofil och gjort en dramatiskt flytt från arga unga män till arga äldre män, säger Henrik Ekegren Oscarsson.

Fi stora förlorare

Feministiskt initiativ är det parti som är minst populärt och tappar ordentligt hos både de yngsta och äldsta väljarna. I valet 2014 hade partiet 13 procent av de unga väljarnas stöd, men i valet nu sjönkt det till låga 2 procent.

Fi är inte heller populära hos de äldre och gick från 2 procent till att inte få något stöd alls i den här gruppen.

Vänsterpartiet minskar något, från 6 procent till 4 procent hos förstagångsväljarna och ökar med en procent hos de äldre, från 3 procent till 4 procent.

Här kan du själv utforska hur de olika väljargrupperna har röstat, enligt SVT:s vallokalsundersökning.

Om vallokalsundersökningen

Valu är Sveriges Televisons vallokalsundersökning som har gjorts för alla EU-val sedan 1995. Eftersom vissa partier tenderar att bli överrepresenterade och andra att bli underrepresenterade jämfört med valresultatet viktas siffrorna för 2014 och 2019 här.

Syftet med Valu-redovisningen är att möjliggöra analyser av hur och varför väljare röstar som de gör. För ett fullständigt valresultat rekommenderar vi SVT:s resultatsida.

Här kan du läsa mer om valu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-valet 2019

Mer i ämnet