Efter 20 år som kommunalråd i Ånge ger sig Sten-Ove Danielsson (S) nu in i den överhettade regionpolitiken.

Ånges starke man – nu sadlar han om och blir sjukvårdspolitiker

Publicerad

Han avslutar inom kort sin tid som kommunalråd i Ånge och ger sig nu istället in i regionpoltiken. En av de starkaste politiska profilerna i länet, socialdemokraten Sten-Ove Danielsson från Ånge tar nu plats i den tyngsta nämnden, HSN.

– Jag blev glad när jag fick erbjudandet, säger Danielsson till SVT och pekar ut tandvården som en hjärtefråga för honom.

– Vem flyttar till en plats med 10 mil till närmaste tandläkare? frågar han retoriskt för att understryka hur viktig han tycker att frågan är för glesbygden.

Danielsson kommer att ta plats som ersättare i Hälso- och sjukvårdsnämnden, den utan jämförelse största nämnden i regionen. 

Tar plats i ”supernämnden”

Tidigare hade HSN ansvar för specialistvården, sjukhusen, men vid årskiftet tillkom även regionens primärvård. Även som ersättare kommer han få rejält att göra. Ersättarna har närvarorätt vid nämndens möten och är aktiva i arbetet. Det allt överskuggande problemet är det skenande underskottet – totalt 350 miljoner kronor för 2019. 

Kriskommssion ”jättenödvändig”

Sten-Ove Danielsson menar att greppet med samarbete över partigränserna, det oppositionen kallar ”kriskommission” är bra:
– Det är jättenödvändigt, säger han, partierna måste nu sätta sig ner tillsammans för att hantera krisen.

Under hösten ska man nu gemensamt försöka hitta lösningar på krisen.
Och det krävs rejäla åtgärder:

De närmaste tre åren måste man sänka kostnaderna med 200 miljoner – per år.

En annan huvudvärk är frågan om Sollefteå sjukhus. I fyra års tid har den stått i centrum för debatten och ända sedan januari 2017 har entrén till sjukhuset varit ockuperad. 

Inget stöd för Sollefteåöppnande

Danielsson är tydlig med vad han tycker om möjligheterna att återöppna nedlagda avdelningar på sjukhuset.

– Regionen har helt enkelt inte tillräckligt med resurser, personal, för detta, säger han.

Men när det gäller frågan om ockupationen väljer Danielsson att vara mer försiktig.

 – Jag vill nog höra de andra ledamöternas åsikter först, säger han.

Efter 20 år som kommunalråd i Ånge hoppar Sten-Ove Danielsson alltså av – bara för att ge sig i kast med den överhettade regionpolitiken. Onekligen lite av ”ur askan i elden”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer