Se bilderna från branddrabbade lägenheten Foto: Polisen

Anlade explosionsartad brand i sin lägenhet – åtalas för grov mordbrand

Uppdaterad
Publicerad

En 43-årig man misstänks ha anlagt bränder på fyra ställen i sin lägenhet i ett tätbebyggt område i Sundsbruk norr om Sundsvall.

Till slut uppstod en explosion som blåste ut köksfönstret med karm och allt.

Han åtalas nu mot sitt nekande för grov mordbrand.

Det hela inträffade en natt i början av april 2016.

När polis och räddningstjänst kom till platsen möttes de av en fullt utvecklad brand i en lägenhet i ett flerfamiljshus i ett tätbebyggt område i Sundsbruk.

Branden hade fått ett explosionsartat förlopp och hela köksfönstersektionen hade tryckts ut från väggen med karm och allt och låg på marken utanför.

Förvirrad

I lägenheten fanns 43-åringen, chockad och förvirrad men utan fysiska skador. Hur branden uppstått kunde han inte förklara.

Brandmännen lyckades släcka elden utan att den hann spridas till intilliggande lägenheter.

Den tekniska undersökningen visade att totalt fyra brandhärdar hade anlagts i lägenhetens hall och vardagsrum.

”Fara för andra liv”

I sin stämningsansökan skriver kammaråklagare Marie Reutne att branden ”innebar fara för andras liv och/eller hälsa och omfattande förstörelse av andras egendom. Brottet bör bedömas som grovt eftersom branden anlagts i tätbebyggt samhälle, där den lätt kunde sprida sig, branden har orsakat en explosion och annars inneburit fara för flera människor.”

43-åringen åtalas för grov mordbrand, men förnekar brott. Under förundersökningen var han ytterst ovillig till att förhöras och höll sig undan så länge att han till slut anhölls.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.