På uppgifter i en revisionsrapport valde Härnösands kommun att varsla två chefer om avsked samtidigt som de polisanmäldes misstänkta för korruption. Både åklagare och den fackliga organisationen Ledarna menar att det blivit allt vanligare att kommunerna polisanmäler mutbrott. Det är oklart om vad som ligger bakom, ett allt större fokus på just den typen av brott kan vara en förklaring, men Sara Kullgren, chefsjurist Ledarna, har ytterligare en:
– Jag kan också uppleva att man vill hitta en syndabock istället för att vidta organisatoriska åtgärder, säger hon.
Från chef till arbetslös
I slutet på januari 2016 fick Håkan Lönnefors lämna jobbet som fritidschef på Härnösand. Orsaken var att han hade fått ett frikort till simhallen och även skaffat ett till sin fru, allt till ett värde av 11 300 kronor. Det betraktades som misstänkt mutbrott och han polisanmäldes. Håkan hörde inget från polisen på hela våren och sommaren, så han tog kontakt med riksåklagaren mot korruption i höstas och fick veta att åklagaren lagt ner fallet.Det var den straffrättsliga delen. Den arbetsrättsliga processen gick desto snabbare, kommunen varslade om avsked och på en månad gick han från chef till arbetslös.
Kommunen nekar till uppsägning
Många undrade varför Håkan och ytterligare en chef tvingades lämna jobbet trots att de friats av åklagaren och kommunalrådet Fred Nilsson (S) fick frågan i fullmäktige i höstas. Svaret kan man höra på kommunens hemsida från det webbsända fullmäktigesammanträdet.
– Kommunen har inte sagt upp eller sparkat någon...alls. Kommunen har inte uppmanat någon av våra anställda att säga upp sin tjänst, sa han.
Det är ett korrekt svar rent sakligt, men Håkan Lönnefors som var mitt i händelsernas centrum, vill nyansera bilden.
– I praktiken blev vi uppsagda. Jag och dom andra som hamnade i det här, har ju blivit utpressade eller provocerade att skriva på, en överenskommelse i mitt fall, för vilket alternativ hade jag?
Kommunen som inte vill diskutera det enskilda fallet, fortsätter hävda att de inte uppmanat någon att säga upp sig, trots att de varslat om uppsägning.
– Det är inte en avsiktsförklaring. Det är en del av en normal facklig process när man hamnar i en sån här krissituation, menar Fred Nilsson (S).
Stängdes ute från förhandlingen
Frustrationen för den drabbade ökade då ingen, vare sig nära chefer eller kommun- och personaldirektör, var intresserad av att höra var Håkan hade att säga till sitt försvar. KPMGs rapport fick stå oemotsagd. Håkan Lönnefors satte sitt hopp till den fackliga förhandlingen, men inte ens där fick han ordet.
– Nä, jag fick inte sitta med där utan det var bara min fackliga företrädare som satt tillsammans med arbetsgivaren då. Så jag fick sitta i ett rum bredvid så fick han gå i skytteltrafik emellan.
Det förklarades, berättar Håkan, med att samtalsklimatet skulle bli ett bättre.
Hans fackliga organisation, Ledarna, vill inte heller uttala sig om just Håkans fall, men Sara Kullgren säger så här:
– Förhandlingen är ju till för att man ska komma överens och ibland kan det vara större chans att göra det om inte den varslade sitter med.
”Jobbig process”
Arbetsrättsjuristen Tommy Iseskog anser att Håkan borde haft goda chanser att vinna en domstolsförhandling och är kritisk mot facket som rådde honom att acceptera en uppgörelse i stället för att driva fallet vidare.
Ledarna brukar inte ge upp på tidigt stadium hävdar Sara Kullgren, men den varslade ska veta var som väntar i domstolen.
– Det är en jättejobbig process att driva i domstol, för det är då all skit grävs fram och så ska man stå till svars för det och förklara att det inte stämmer, säger hon.
Brukar ni avråda ofta? Jag skulle inte säga att vi avråder utan vi går igenom vad det innebär att driva en process för det är tufft
Individens ansvar
Kan han ha fått dålig rådgivning?
– Alltså det är ju individen själv som tar ställning så att...
Så ni avhänder er det ansvaret?
– Jaa, jag kan inte säga...i det här fallet har jag ingen aning.
Hemma vid köksbordet i Antjärn, sitter Håkan och försöker blicka framåt.
– Det jag vill nu är att ha ett jobb, jag vill göra bra. Och försöka lägga det här bakom mig som en lärorik erfarenhet, säger han med ett trött skratt.