Här står Anna Holmlund på benen igen. För första gången sedan olyckan för exakt ett år sedan. Foto: Privat, SVT

Glädjebesked: Nu kan Anna Holmlund stå igen

Publicerad

I morgon är det ett år sedan skicrosstjärnan Anna Holmlund gjorde sin ödesdigra krasch i banan inför tävlingar i italienska Innichen. Anna hamnade i koma och länge såg hennes tillstånd väldigt illa ut men nu kan hon stå själv.

Det är visserligen långt till skicrossvärldscupen och italienska Innichen där ett felskär vände upp och ned på tillvaron för Anna Holmlund för ett år sedan men pappa Lars Holmlunds bilder på Anna som står själv inger ändå hopp.

– Även om det är med stöd, hjälp och support på alla sätt så stod hon fyra minuter själv i förrgår, berättar Lars som konstaterar att Anna sakta men säkert får tillbaka muskelkraften.

Låg i koma

– Stå där så går vi och fikar, skämtar Lars bakom kameran och Anna ler åt pappans skämt.

Men att Anna skulle kunna stå själv var något Lars inte vågade tänka i vintras när hon låg medvetslös i koma.

– Nej, vi trodde inte att hon skulle bli så stark i muskulaturen att hon skulle klara det, men nu har hon ju sagt att hon ska gå till jul så hon har några dagar på sig, säger han och skrattar.

Positiv inställning

Lars Holmlund har hela tiden haft en positiv inställning trots det allvarliga läget och han tycker att det verkar som om läkarna också tycker att Anna har utvecklats överraskande bra.

– De säger inte så mycket men de ser att hon gör framsteg, framförallt med vänster kroppshalva, vänster fot och vänster arm, där går det riktigt bra. Sedan är det en hel del att önska när det gäller höger fot och höger arm, men det är ju det hon tränar på. 

Tre träningspass om dagen

Anna tycks ha en enorm träningsvilja, hon kör upp till tre träningspass dagligen, hon går på gym, tränar i bassäng och går på rehab på sjukhuset.

– Ska någon klara det här är det Anna Holmlund och det är jättekul att se, men samtidigt är hon allvarligt hjärnskadad så man ska inte dra för stora växlar, men fysiskt så gör hon framsteg, konstaterar Lars Holmlund. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Anna Holmlund

Mer i ämnet