Anna Holmlund i sin lägenhet Foto: Lars Holmlund

Detta har hänt: Anna Holmlunds långa väg efter olyckan

Uppdaterad
Publicerad

Anna Holmlunds skida skar ut och hon tappade kontrollen och kraschade under träning i Italien i december förra året. Skidkarriären och hela tillvaron vände brutalt för skicrosstjärnan.

Anna Holmlund hade kämpat sig tillbaka efter en svår knäskada och som regerande världscupvinnare inlett säsongen som skulle leda fram till årets höjdpunkt, VM i spanska Sierra Nevada i mars. Hon hade visat fin form och vunnit världscuptävlingen i Val Thorens en vecka tidigare och siktet var inställt på guld i VM. Men allt blev annorlunda.

Olycka på träning

En tiondels sekund av bristande koncentration i den isiga banan i Innichen den 19 december förändrade allt. När skidan skar ut i en av de så kallade rullarna – en kombination av hopp – under träning inför nästa världscuptävling, och Anna okontrollerat flög med huvudet före in i det betonghårda motlutet av is i nästa rulle, tog skicrosskarriären och hela tillvaron en brutal vändning.

TV: Holmlunds svåra krasch – så gick olyckan till

Hon slogs medvetslös och fraktades med helikopter till sjukhuset i Bolzano. Efter några dramatiska dygn stod det klart att hon ådragit sig svåra skador på hjärnan och befann sig i koma. De försök som gjorts för att väcka Holmlund hade inte givit något resultat.

Den 27 december flögs Anna med specialchartrat plan från Bolzano till Stockholm och Danderyds sjukhus. Sedan följde en lång period av tystnad.

Ungefär samtidigt som de svenska skicrossåkarna gör succé i VM med guld till både Victor Öhling Norberg och Sandra Näslund kom beskedet att Anna visat tecken på viss kommunikation med omvärlden. Det handlade om handtryckningar och blinkningar men de positiva tecknen skuggades också av det faktum att framtiden var mycket oviss.

– Familjen har börjat förlika sig med att det här sannolikt inte kommer att bli bra, meddelade landslagsläkaren Jakob Swanberg till flera medier.

Hoppfullt läge

Men den dystra situationen kom att vändas till ett betydligt mera hoppfullt läge när det stod klart att Anna vaknat ur sin koma och i slutet av maj gjorde Annas pappa, Lars Holmlund, det första offentliga uttalandet om Annas status.

– Vi kan kommunicera och hon kan prata själv, så det är spännande, berättade han i en intervju med SVT Västernorrland.

Under sommaren flyttades Anna Holmlund hem till Sundsvall och en specialinredd lägenhet i stadsdelen Haga.

 – Det fungerar, men det är en svår omställning, berättade Lars Holmlund och förklarade att Anna har svårt att klara av allt för många nya människor på en gång.

Första intervjun

DN:s reporter Johan Esk gjorde sedan den första intervjun med Anna Holmlund och sade när han intervjuades av SVT efter det:

– Det var det mest omtumlande jag gjort någonsin. Som hennes pappa säger: den Anna som de hade, hon finns inte längre. Nu är det en ny Anna Holmlund de ska lära känna och som ska ta nya steg i livet.

Inviger rullskidbana

På lördagen gör Anna sitt första offentliga framträdande i samband med invigningen av en rullskidbana på Alnö utanför Sundsvall. Vid sin sida kommer hon att ha längdskidstjärnan Charlotte Kalla som lovat ställa upp för Annas skull, enligt Annas pappa Lars som också konstaterar att intresset från media är enormt. Han rapporterar om otaliga samtal från reportrar inför framträdandet.

– Alla de stora mediaföretagen kommer att vara på plats, säger han.

Redan när hon fick förfrågan att inviga rullskidbanan tyckte Anna att det var en bra idé.

– Ja, det vill jag gärna. Den är ju handikappanpassad. Om Charlotte Kalla kommer kan vi inviga den tillsammans, svarade hon enligt föräldrarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.