Visa alla (3)

Så gick Holmlunds krasch till

Publicerad

I december 2016 skadade sig skicrosstjärnan Anna Holmlund från Sundsvall svårt under träning inför skicrosstävlingen i italienska Innichen och i mars fick länets andra skicrosstjärna Sandra Näslund en hjärnskakning och en spricka i näsbenet i samma bana. Vi har analyserat vad som gör skicross till en extra farlig sport.

Skicross är man mot man, fyra åkare i samma bana, ofta tätt tillsammans med närkontakt i höga farter. Redan där uppstår risker som inte finns till exempel i vanlig alpin tävlingsåkning. Dessutom innehåller skicrossbanan kombinationer av hopp, bland annat så kallade rullar, där det gäller att dämpa så att man inte flyger för långt.

Holmlunds krasch filmades

Det var i ett sådant parti av banan i Innichen som Anna Holmlund tappade kontrollen, fallet filmades men internationella skidförbundet, FIS har hittills valt att inte offentliggöra filmen. Anna Holmlunds föräldrar har inte heller tittat på inspelningen som enligt uppgift ska ge en tydlig bild av hur fallet gick till.

– När vi tittar på filmen ser det ut som om hon gör ett misstag när hon kommer in rullen (hoppkombinationen) som gör att hon tappar balansen så att hon faller framlänges, säger Joe Fitzgerald som är FIS koordinator.

– Det är i ett parti av banan som normalt inte anses vara svårt, så det var en maximal otur både att hon föll där och hur hon landade, menar Joar Båtelson, sportchef i skicrosslandslaget, som inte själv har sett Holmlunds krasch.

Kollision i uppförsbacke

Kombinationerna med flera hopp efter varandra innebär ytterligare en risk i skicross, jämfört med till exempel störtlopp. Eftersom hoppen ofta följs av ytterligare ett hopp riskerar en åkare som gör ett misstag att krascha in i en uppförsbacke istället för att glida utför och en hård kollision mot underlaget uppstår. Det är enligt de uppgifter som finns ungefär det Anna Holmlund råkar ut för.

I intervju med SVT säger Annas pappa Lars Holmlund att kraschen var ren otur.

Inte så bra skydd

Holmlund landar med ansiktet före mot det i Innichen isiga, stenhårda underlaget, och har då inte så bra skydd av hjälmen. På så sätt uppstår det kraftiga våldet mot huvudet som också orsakade skador i ansiktet.

– Det blir som en konsekvens av att man faller framåt när ansiktet kommer först, konstaterar Joar Båtelson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Anna Holmlund

Mer i ämnet