Anna Holmlund två år efter olyckan: ”Jag minns inget av min skidkarriär”

Publicerad

Det är exakt två år sedan skicrossåkaren Anna Holmlund kraschade med allvarliga hjärnskador som följd. Idag kämpar Anna med rehabiliteringen och gör framsteg men av skidkarriären innan olyckan minns hon inget.

SVT har följt Anna Holmlund i hennes vardag under några dagar. Även om Anna har svårt att ta sig fram på egen hand är det inte en stillasittande kvinna vi träffar. Aktiviteterna avlöser varandra och mycket fokus ligger på träning.

– Träning är bra, säger hon och gillar när hon får ta i ordentligt.

Gillar att träna benböj

Anna ser fram emot träningstillfällena och på gymmet kämpar hon hårt både med att träna på att gå men också i de olika maskinerna där benspark och benböj är favoriterna.

Se Anna Holmlund simma Foto: SVT

Träningen har givit resultat, Anna har påtagligt ökat muskelmassan och är omkring 20 kilo tyngre än efter olyckan. Samtidigt finns en frustration över att alla muskler inte går att styra.

– Ena armen bara hänger, säger hon.

Minns inte karriären

När det gäller den framgångsrika skidkarriären innan olyckan minns inte Anna Holmlund någonting.

– Nej, jag minns ingenting, jag tittar på det ibland, berättar hon och konstaterar att hon tagit OS-brons men ändå inte kommer ihåg det.

Samtidigt har hon en förvånande pragmatisk inställning till den insikten.

– Men men, vad fasen, sånt händer, säger hon. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Anna Holmlund

Mer i ämnet