Om uppgifterna att det ryske oligarken Oleg Deripaska släpper kontrollen över Kubals ryska ägarbolag kan det få positiva effekter på verksamheten i Sundsvall även på längre sikt. Foto: SVT / arkiv

Ännu ingen permanent lösning för Kubal

Uppdaterad
Publicerad

I mitten av november drabbas Kubal av USAs sanktioner om man inte når någon lösning. I helgen kom besked om en kort förlängning av fristen som skulle gått ut 23 oktober.

I våras beslöt USAs finansdepartement att lätta på sanktionerna mot Kubals ryska ägare, Oleg Deripaska. Företaget fick en frist fram till 23 oktober i år, eftersom finansminister Steven Mnuchin menade att sanktionerna inte skulle drabba ”vanliga hårt arbetade människor som är beroende av Rusal.”

Sedan dess har förhandlingar mellan EU och amerikanska OFAC, Office of foreign assets control,  för att åstadkomma en permanent lösning. Förra veckan väntades ett besked och förhoppningen var, enligt Lars-Inge Arwidson, vd på Svenskt Aluminium, att det skulle vara både positivt och permanent.

Kubal

Komplicerat

På söndagskvällen kontaktade Arwidson SVT Nyheter Västernorrland och kunde berätta att det inte blev mer än två veckors respit, fram till 12 november.

– Den enda tolkning jag kan göra, när man skjuter på det drygt två veckor, är att det är förhandlingar som pågår, säger han.

Lars-Inge Arwidson påpekar att det är ett komplicerat ärende.

– Det här är ju något mellan USA o Ryssland där Kubal har kommit i kläm och det är ingenting vår regering kan lägga sig i.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kubal

Mer i ämnet